Αίτημα για ένταξη του Κορινθιακού στο Natura 2000

Αίτημα για ένταξη του Κορινθιακού στο Natura 2000

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Η παρουσία των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο έχει μετατρέψει το μπάνιο στη θάλασσα σε μια μικρή περιπέτεια. Ετσι, η επιλογή της παραλίας γίνεται πλέον με αποκλειστικό κριτήριο την ύπαρξη ή όχι μεδουσών. Μάλιστα, χθες ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου έκανε παρέμβαση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για την ένταξη του θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών στο Natura 2000, την οποία κοινοποίησε και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από τον περασμένο Ιούνιο που άρχισαν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων τα μπάνια, θέλοντας να αποφύγουν «επώδυνες» συναντήσεις παίρνουν τα μέτρα τους ρωτώντας όσους μένουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε παραλιακές περιοχές αν έχουν δει μέδουσες και από τις απαντήσεις που λαμβάνουν, επιλέγουν την παραλία που θα επισκεφθούν. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, όπου καταγράφονται οι μαρτυρίες λουομένων για το πού υπάρχουν ή όχι μέδουσες. Επίσης, προτιμούν να κάνουν μπάνιο στα ρηχά, έτσι ώστε αν δουν μέδουσες, να προλάβουν να βγουν γρήγορα στην ακτή.

Ομως οι μέδουσες δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο στους λουόμενους, αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις παραλίες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, τον προηγούμενο καιρό παρατηρήθηκε λόγω των μεδουσών μείωση στην έλευση επισκεπτών στις παραλιακές περιοχές, αλλά όπως προσθέτει, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση αλλάζει, καθώς μειώνεται η παρουσία των μεδουσών. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις στην «Κ» του προέδρου του εμπορικού και τουριστικού συλλόγου ανατολικής Αιγιαλείας Γιώργου Ράλλη, ο οποίος σημειώνει ότι «προς τα τέλη του περασμένου Ιουνίου ήταν μεγάλο το πρόβλημα, αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα».

Στο μεταξύ, στην παρέμβασή του ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος «να προβεί άμεσα στην ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται για την ένταξη του Κορινθιακού κόλπου στις νέες περιοχές Natura 2000», καθώς όπως σημειώνει «εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση». Επίσης, ο δικηγορικός σύλλογος υποστηρίζει ότι «παρ’ όλο που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο ζήτημα και ειδικότερα για το έργο με την ονομασία “οριζόντιος τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός των μελετών εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων στην Ελλάδα και συνθετική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων”, εν τούτοις το υπουργείο Περιβάλλοντος καθυστερεί αναίτια την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εναρμονιζόμενης με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία».

Η παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου έχει σταλεί και στο τμήμα Αλιείας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Αχαΐας, με την οποία ζητείται να «ληφθούν αποφάσεις απαγόρευσης ή περιορισμού της αλιείας στον Κορινθιακό, προκειμένου να περιοριστεί τουλάχιστον ο υπερπληθυσμός των μεδουσών, λόγω της υπεραλίευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή