ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα hotspots

ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα hotspots

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τη συνεχόμενη μείωση της πρόσβασης σε βασικά αγαθά εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους επτά ΜΚΟ ενόψει της ανάληψης της περίθαλψης και φροντίδας των προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως κοινοποίηση πρόθεσης ή σχεδιασμού από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των αναγκών των προσφύγων, παρά το γεγονός ότι οι επτά ΜΚΟ πρόκειται να αποχωρήσουν σε δύο εβδομάδες. Οι ΜΚΟ, όπως τονίζουν οι ίδιες, προσφέρουν αρωγή σε 14.000 άτομα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν προς το εσωτερικό της χώρας λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταφθάσει στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 9.500 πρόσφυγες, ενώ οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ανά την επικράτεια χωρίς ασφαλή στέγη. Οπως εξηγούν, στη χώρα υπάρχουν περίπου 2.250 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας μόλις 1.270 διαθέσιμες θέσεις.

Το παράδειγμα της Μόριας

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μάλιστα οι επτά ΜΚΟ παραθέτουν το παράδειγμα της Μόριας, όπου η σύμβαση με τον πάροχο περίθαλψης έχει λήξει από τις 30 Μαΐου. Οπως επισημαίνουν, μέχρι τέλος Μαΐου υπήρχαν δέκα γιατροί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των 2.000 φιλοξενουμένων στο κέντρο, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν μόλις από τρεις γιατρούς. Οι έως τώρα πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προσφύγων σε Λέσβο και Χίο. Οι ΜΚΟ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί και να συμβουλευτεί τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις ΜΚΟ και δωρητές ώστε να εκπονήσουν ένα σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη τροποποίησης και ενίσχυσης της περίθαλψης των ασυνόδευτων παιδιών, μέσω εναλλακτικών δομών όπως είναι η θετή φιλοξενία. Καλούν επίσης την Ε.Ε. να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνική και συντονιστική υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και σωστή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. και να αποτραπούν φαινόμενα διαφθοράς.

Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ΜΚΟ Care, International Rescue Committee, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Norwegian Refugee Council, Save the Children, Solidarity Now.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή