Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: «Φανταστικές εστίες» σε εποχή συνεχών μετακινήσεων

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: «Φανταστικές εστίες» σε εποχή συνεχών μετακινήσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο «ανοικτή» και πολυσυλλεκτική από ποτέ αναμένεται να είναι η φετινή, 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας και, σε πείσμα των καιρών, επιχειρεί να μετατρέψει τις σημαντικές (οικονομικές) δυσχέρειες σε ευκαιρίες. Καρπός συλλογικής δουλειάς, αφού τη διοργάνωση έχει αναλάβει επιμελητική ομάδα αποτελούμενη από ιστορικούς τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενεί για πρώτη φορά καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης.

Συνολικά, οι επιμελητές εξέτασαν πάνω από 1.300 προτάσεις προερχόμενες από Ελληνες και ξένους εικαστικούς και σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων επιλέχθηκε μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. «Επιλέγουμε μια διαφορετική προσέγγιση, πιο δημοκρατική και αφήνουμε χώρο στο απρόβλεπτο», υπογραμμίζει η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ Συραγώ Τσιάρα.

Περίπου 80 καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος στην κεντρική έκθεση και πολλοί περισσότεροι στις παράλληλες δράσεις με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο, εγκαταστάσεις, περφόρμανς κ.ά. Με θεματικό άξονα τις «Φαντασιακές Εστίες», θα επιχειρήσουν να επαναπροσδιορίσουν τη σημασία του σπιτιού σε μια εποχή ρευστότητας και συνεχών μετακινήσεων. «Αν και το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι η βάση εκκίνησης, δεν επιδιώκουμε ακόμα μια έκθεση που απλώς να αντανακλά την κρίση του προσφυγικού ζητήματος», εξηγεί η κ. Τσιάρα. Τα έργα καταπιάνονται με την έννοια της εστίας «ως βιωμένης ιστορικής εμπειρίας από το παρελθόν», αλλά και ως «προβολής στο μέλλον», θίγοντας ζητήματα όπως οι οικογενειακοί δεσμοί και η ιδιότητα του πολίτη. Κάθε ένας από τους τέσσερις χώρους (Μονή Λαζαριστών, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αγιορειτική Εστία) που θα φιλοξενήσουν το κεντρικό σκέλος της διοργάνωσης θα δίνει έμφαση σε μία άλλη πτυχή του θέματος, με τις Ουτοπίες να βρίσκουν τη θέση τους στην έδρα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, όπου θα εκτεθούν μαζί με επιλεγμένα, ουτοπικού χαρακτήρα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη.

Στην κεντρική έκθεση θα ενταχθούν, επίσης, ορισμένα έργα που προορίζονταν να εκτεθούν στην Μπιενάλε του Τσανάκαλε το 2016. Η διοργάνωση τελικά ματαιώθηκε εξαιτίας της πολιτικής συγκυρίας στην Τουρκία, όμως η επιμελητική ομάδα του ΚΜΣΤ αποφάσισε να προχωρήσει με τη συνεργασία, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο χρόνο. «Πρόκειται για μία μικρή μπιενάλε που κάνει προσπάθειες να εδραιωθεί παρά τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα και θεωρήσαμε ότι έχουμε κοινούς τόπους. Επίσης το κεντρικό θέμα του 2016 ήταν η έννοια της πατρίδας, δηλαδή πολύ συναφές με το δικό μας», αναφέρει η κ. Τσιάρα.

​​Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 σε εκθεσιακούς και δημόσιους χώρους της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή