Νομοσχέδιο για ΑΕΠΙ: Θέμα άμεσης προτεραιότητας

Νομοσχέδιο για ΑΕΠΙ: Θέμα άμεσης προτεραιότητας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συλλογική διαχείριση ήταν και για τη χώρα μας η ευκαιρία ή η αφορμή για να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να αποκτήσουμε κι εμείς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιβάλει διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή των δημιουργών στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Η καθυστέρηση κατά 80 εβδομάδες στην ψήφιση του σ/ν μάς βρίσκει δυστυχώς σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο υπό το φως των αποκαλύψεων για τις τερατώδεις διαχειριστικές ατασθαλίες της διοίκησης της ΑΕΠΙ Α.Ε. αλλά και τα τεράστια χρέη που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία. Σήμερα, η απευκταία μεν αλλά διαφαινόμενη πτώχευση της ΑΕΠΙ Α.Ε. θέτει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συνέχιση της αδειοδότησης, είσπραξης, διανομής και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Πέραν αυτού, δημιουργείται ο κίνδυνος να εκτεθεί για μία ακόμα φορά η χώρα στη διεθνή κοινότητα με οδυνηρές συνέπειες.

Εκφράζουμε τον φόβο ότι υπό το φως των εξελίξεων το νομοσχέδιο μπορεί να είναι ήδη παρωχημένο, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ και του μετασχηματισμού της σε έναν υγιή οργανισμό που θα ανήκει και θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δικαιούχους.

Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και το θέμα άμεσης προτεραιότητας και σημασίας. Η κυβέρνηση έχει το χρέος, αλλά και την πολιτική ευθύνη να στηρίζει τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους δημιουργούς και τα δικαιώματά τους. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι βέλτιστη λύση είναι ο μετασχηματισμός της ΑΕΠΙ σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα ελέγχεται από τους δικαιούχους, όμως ο στόχος αυτός λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης όλο και απομακρύνεται. Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι, ακόμα και στην απευκταία περίπτωση πτώχευσης της ΑΕΠΙ, θα υπάρξει μια ομαλή και χωρίς κενό μετάβαση μέσω της παραχώρησης των αναγκαίων μέσων και εργαλείων στους δημιουργούς για τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Είμαστε όλοι ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το σύνολο του σ/ν, και ειδικότερα για το εποπτικό συμβούλιο, τον ορισμό του επιτρόπου, καθώς και την εύλογη αμοιβή για την ιδιωτική αναπαραγωγή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας και την αμοιβή επί της αξίας εισαγωγής που πρέπει να ανέλθει σε τουλάχιστον 3%, προκειμένου να είναι δίκαιη και εύλογη, κ.ά.

* Μουσικός – γραμματέας του «Ασμα 450+».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή