Νέα βιβλία για την Αθήνα με τη διαρκή καλλιέπεια των εκδόσεων Καπόν

Νέα βιβλία για την Αθήνα με τη διαρκή καλλιέπεια των εκδόσεων Καπόν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει πιο αθηναϊκή θέα από το μπαλκόνι των εκδόσεων Καπόν, στην οδό Μακρυγιάννη. Μουσείο Ακρόπολης, Κτίριο Βάιλερ, Παρθενώνας είναι η τριλογία που συνθέτει μια «καθημερινή» θέα από τον τέταρτο όροφο. Στο εσωτερικό, φορτωμένα τα ράφια από τα βιβλία που με τόση αφοσίωση έχει εκδώσει όλα αυτά τα χρόνια η Ραχήλ Καπόν, μαζί με τον σύζυγό της Μωυσή και τους συνεργάτες τους. Είναι ένα εργαστήρι ευγενών σκοπών αυτό το διαμέρισμα της οδού Μακρυγιάννη που στεγάζει εδώ και χρόνια τα γραφεία των εκδόσεων. Και καθώς φυλλομετρώ τα παλιά και νέα βιβλία, η Ραχήλ Καπόν μου φέρνει να δω, ως έκπληξη, δύο μεγάλα λευκώματα-μελέτες που είναι ήδη έτοιμα αλλά δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει.

Είναι δύο εκδόσεις σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, που και μόνο να αφεθείς στις εικόνες τους και τις πληροφορίες που έχουν θέλεις μέρες. Το ένα είναι «Η νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μ. Μυλωνά» από το αρχείο του αείμνηστου αρχιτέκτονα (κυκλοφορεί δίγλωσσο) και το άλλο είναι η πλήρης εργοβιογραφία του Βασίλη Κουρεμένου, κορυφαίου επίσης αρχιτέκτονα, συνδεδεμένου με σπουδαία κτίρια του Μεσοπολέμου κυρίως, μία υποδειγματική έρευνα της Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ.

Στις μέρες μας, που τέτοιες εκδοτικές εργασίες σπανίζουν, η έκδοση αυτών των μεγάλων βιβλίων, με τέτοια ποιότητα και αρτιότητα είναι μία πράξη σχεδόν συγκινητική. Οι εκδόσεις Καπόν φημίζονται για την άριστη επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού. Μπορούν να αναστήσουν ακόμη και «κακές» και θολές φωτογραφίες και να αναδείξουν κάθε συλλογή. Πόσο μάλλον όταν το ίδιο το υλικό είναι τόσο συναρπαστικό όσο στην περίπτωση των δύο νέων λευκωμάτων. Το λεύκωμα με το αρχείο του Παύλου Μυλωνά σε επιμέλεια της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη και της Αλεξάνδρας Καραγεώργου (το αρχείο ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά η εκδοτική πρωτοβουλία είναι της Ακαδημίας Αθηνών) θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την επαναξιολόγηση του αθηναϊκού παρελθόντος. Δεν υπάρχει αθηναιολάτρης που να μη βυθιστεί στις μοναδικές φωτογραφίες από πλήθος κατεδαφισμένων αρχοντικών, με όλες τους τις λεπτομέρειες. Τεράστια η προσφορά του Παύλου Μυλωνά, που είχε την πρόνοια ήδη από τη δεκαετία του 1950 να αρχίσει συστηματικά τη φωτογράφιση και την αρχιτεκτονική αποτύπωση των κτιρίων του αθηναϊκού νεοκλασικισμού.

Παρομοίως, και η ανάδειξη του Βασιλείου Κουρεμένου ως μιας από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα είναι μία επίσης μεγάλη προσφορά της ερευνήτριας Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ. Εντυπωσιακό, πόσο καινούργιο υλικό έρχεται να φωτίσει την ιστορία της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Εν αναμονή λοιπόν… Από τα νέα βιβλία των εκδόσεων Καπόν που ξεχώρισαν ήδη είναι το λεύκωμα για το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας και η εμπλουτισμένη νέα έκδοση του κλασικού βιβλίου του Πάνου Βαλαβάνη «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ολυμπία – Δελφοί – Ισθμία – Νεμέα – Αθήνα». Αυτό που κρατώ από την όμορφη συνάντηση με τη Ραχήλ Καπόν είναι η επένδυση στον πολιτισμό και τις αξίες, με βιβλία που δεν θα έλεγες ότι είναι εμπορικά. Υπάρχει συνέχεια με πολύ κόπο αλλά με πίστη ότι αυτό που υπηρετεί κανείς έχει νόημα. Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, στο «Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ» (Πλουτάρχου 22, Κολωνάκι), χαίρεται κανείς τον πλούτο όλης της εκδοτικής διαδρομής των Καπόν, που σταδιακά συνθέτουν ένα χάρτη πολιτισμικής αυτογνωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή