Αρνείται η Βρετανία να δημοσιεύσει πλήρη έκθεση για την χρηματοδότηση του ισλαμικού εξτρεμισμού

Αρνείται η Βρετανία να δημοσιεύσει πλήρη έκθεση για την χρηματοδότηση του ισλαμικού εξτρεμισμού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δώσει στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της έκθεσης για τις πηγές χρηματοδότησης του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Βρετανία, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να προστατεύσει την Σαουδική Αραβία.

Η έκθεση, που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το Νοέμβριο του 2015, μεταβιβάστηκε στην τωρινή κυβέρνηση πέρσι και υπουργοί έχουν βρεθεί υπό πίεση να αποκαλύψουν τα ευρήματα της έκθεσης σε συνέχεια των τριών αιματηρών επιθέσεων στην Βρετανία τους τελευταίους μήνες από ισλαμιστές.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην πλήρη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έκθεσης, παρόλο που κάποιες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

«Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του όγκου των προσωπικών πληροφοριών που περιέχονται στην έκθεση και για λόγους εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε στην γραπτή της ανακοίνωση προς το κοινοβούλιο η κ. Ρουντ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πλέον συνήθης πηγή υποστήριξης αυτών των οργανώσεων είναι μικρές, ανώνυμες δωρεές από ανθρώπους που έχουν βάση την Βρετανία, ανέφερε η κ. Ρουντ.

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζεται ότι ξένες χρηματοδοτήσεις αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για έναν μικρό αριθμό οργανώσεων.

«Η ξένη υποστήριξη έχει επιτρέψει σε άτομα να σπουδάζουν σε ιδρύματα που διδάσκουν βαθιά συντηρητικές μορφές του Ισλάμ», επισημαίνει στην ανακοίνωση της υπουγού Εσωτερικών. «Κάποια από αυτά τα άτομα έχουν προκαλέσει έκτοτε ανησυχίες για εξτρεμισμό», προσθέτει.

Επικριτές χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης μια συγκάλυψη για την προστασία της Σαουδικής Αραβίας, ισχυρού συμμάχου της Βρετανίας στον Αραβικό Κόλπο. Η βουλευτής Καρολάιν Λούκας, συμπρόεδρος του Πράσινου Κόμματος, η οποία ασκούσε πίεση στην κυβέρνηση για την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανακοίνωση της κ. Ρουντ.

«Η ανακοίνωση δεν δίνει απολύτως κανένα στοιχείο, όπως ποιες είναι οι χώρες από όπου προέρχεται η ξένη χρηματοδότηση του εξτρεμισμού, αφήνοντας την κυβέρνηση εκτεθειμένη σε περαιτέρω κατηγορίες για την άρνησή της να εκθέσει τον ρόλο που διαδραματίζει το σαουδαραβικό χρήμα στην τρομοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Λούκας.

Την περασμένη εβδομάδα το think tank "Henry Jackson Society" έδωσε στην δημοσιότητα μια έκθεση που ανέφερε ότι η ξένη χρηματοδότηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Βρετανία προέρχεται κυρίως από κυβερνήσεις και ιδρύματα που συνδέονται με κυβερνήσεις χωρών του Κόλπου, καθώς και του Ιράν.

«Ο βασικότερος χρηματοδότης ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία από την δεκαετία του 1960 ξοδεύει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει τον ουαχαμπισμό σε όλο τον ισλαμικό κόσμο, όπως και σε μουσουλμανικές κοινότητες στη Δύση», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κατονομάσει και να διαπομπεύσει «τους αυτουργούς αισχρών ιδεολογιών», μεταξύ αυτών τους «υποτιθέμενους συμμάχους όπως την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ».

Έπειτα από την επίθεση τριών ισλαμιστών στην Γέφυρα του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, στην οποία σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει ότι η Βρετανία χρειάζεται να κάνει «κάποιες δύσκολες συζητήσεις» με την σύμμαχό της Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή