ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη καταστροφή στη Ζάκυνθο από τις φλόγες

Καμένες εκτάσεις στις Ορθωνιές. Χθες το βράδυ, κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβη στη Ζάκυνθο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Περισσότερα από 1.500 στρέμματα δάσους στις Ορθωνιές Ζακύνθου κατέκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ομως, τη στιγμή που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά στις Ορθωνιές, εκδηλωνόταν νέο πύρινο μέτωπο σε δασική περιοχή στον Αγιο Γεώργιο των Κρημνών, κινητοποιώντας εκ νέου την Πυροσβεστική που επιχειρούσε ήδη στην Ζάκυνθο. Να σημειωθεί ότι στη Ζάκυνθο έφθασαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών, καθώς και πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Εκτός από τη μεγάλη δασική έκταση, η φωτιά στις Ορθωνιές προκάλεσε ζημιές σε μελίσσια παραγωγών, ενώ πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Στο μεταξύ, μέχρι και χθες το μεσημέρι τα συνεργεία της ΔΕΗ κατέβαλαν προσπάθειες, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση των Ορθωνιών, καθώς οι κολώνες και τα καλώδια του δικτύου από το μοναστήρι του Προδρόμου μέχρι και τις Ορθωνιές είχαν υποστεί ζημιές από τη φωτιά.

Οι πυρκαγιές στην ορεινή Ζάκυνθο φέρνουν ξανά στο μυαλό μνήμες από το καλοκαίρι του 2007, όταν τα δάση του νησιού είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο του «Ερμή» Ζακύνθου ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, έκανε λόγο για μια δραματική εικόνα την επόμενη ημέρα της φωτιάς. Επίσης, αναφέρθηκε στην άμεση επέμβαση τόσο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, όσο και των εναέριων μέσων. Ομως, όπως πρόσθεσε, η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο.

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως οι φωτιές αναδεικνύουν το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Οσον αφορά τα αίτια των τελευταίων πυρκαγιών στη Ζάκυνθο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για εμπρησμούς», προσθέτοντας πως υπήρξε ένας καλός συντονισμός και συνεργασία τόσο με τον δήμο όσο και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πυροσβεστικής πραγματοποιεί, από χθες, σε 24ωρη βάση, πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ