Καύσωνας με τοπικές βροχές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καμίνι έχει μετατραπεί όλη η χώρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του σύντομου κύματος καύσωνα να καταγράφονται χθες και σήμερα. Η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να μειώνεται σταδιακά από αύριο και ειδικότερα από τα βόρεια της χώρας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει διαθέσει κλιματιζόμενες αίθουσες στο κοινό, ενώ το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και υπερβάσεις του ορίου του όζοντος.

Σήμερα αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ ήδη από χθες καταγράφηκαν θερμοκρασίες 39, 40 και κατά τόπους 41 βαθμών Κελσίου. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η θερμοκρασία στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από 21 έως 39, στη Δυτική Μακεδονία και στην Ηπειρο από 18 έως 37, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο από 20 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 37, και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 38. Στη νότια Κρήτη και στη Ρόδο η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά και τους 40 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά και τα 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το μεσημέρι και απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά του νομού με τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης να κυμαίνεται από 26 έως 38 βαθμούς.

Εως και αύριο, εννέα Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν ως σημεία δροσιάς, με διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του Δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι διαθέσιμες αίθουσες είναι: Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, Λέσχη Φιλίας Ανω Πετραλώνων: Αιξωνέων & Μυρμιδόνων, Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Αστρους, Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος. Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί επίσης από τους πολίτες να φροντίσουν ώστε να μείνουν καθαρές και δροσερές οι ποτίστρες που έχει τοποθετήσει ο δήμος σε 35 σημεία για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Συστάσεις

Το υπουργείο Υγείας συστήνει αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, της βαριάς σωματικής άσκησης, χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, σκιερά και δροσερά μέρη, ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού. Πολλά και χλιαρά ντους.

Υπερβάσεις στο όριο ενημέρωσης για το όζον (180 μg/m3) κατέγραψε χθες το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή