Στην Τζέντα ο Ρεξ Τίλερσον

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με εκπροσώπους των τεσσάρων αραβικών κρατών που βρίσκονται από τις αρχές Ιουνίου σε τροχιά σύγκρουσης με το Κατάρ είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στην Τζέντα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε χθες στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας προερχόμενος από το Κατάρ, όπου την προηγουμένη συναντήθηκε με τον μονάρχη του εμιράτου, Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Καρπός της συνάντησης υπήρξε η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης με το Κατάρ –το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή– για την καταπολέμηση των πηγών χρηματοδότησης της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι τέσσερις αραβικές χώρες που έχουν κηρύξει αποκλεισμό στο Κατάρ από τις 5 Ιουνίου (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) χαρακτήρισαν, με κοινή δήλωσή τους, «ανεπαρκείς» τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η Ντόχα στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια του Τίλερσον να αποτρέψει τα χειρότερα. Τα τέσσερα σουνιτικά κράτη παρουσίασαν εν είδει τελεσιγράφου κατάλογο 13 απαιτήσεων στο Κατάρ, στις οποίες περιλαμβάνονται το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα, η διακοπή της συνεργασίας του με το Ιράν και το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί. Το Κατάρ απορρίπτει μέχρι στιγμής τις αξιώσεις των γειτόνων του, όπως και τις καταγγελίες τους ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Στην Τζέντα, ο Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, τρόπους αντιμετώπισης των κυκλωμάτων που χρηματοδοτούν την ισλαμική τρομοκρατία. Σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικά έναντι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταλογίζοντάς του ότι πήρε το μέρος του Κατάρ στην τρέχουσα διένεξη. Μετά τον Τίλερσον, τη σκυτάλη στις προσπάθειες μεσολάβησης από πλευράς της Δύσης θα πάρει ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος θα επισκεφθεί το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το (ουδέτερο) Κουβέιτ το διήμερο 15 – 16 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος YΠΟΙΚ Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί γνωστοποίησε ότι η χώρα του έχει στείλει 197 αεροσκάφη, 16 φορτηγά και ένα πλοίο τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα στο Κατάρ από την έναρξη του αποκλεισμού του. Μία μέρα νωρίτερα, το εμιράτο είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία ενίσχυσε τις δυνάμεις της με επιπλέον στρατεύματα στη βάση που διατηρεί στο Κατάρ, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη από τις δύο χώρες το 2014. Η Τουρκία, όπως και το Ιράν, τάχθηκε στο πλευρό του λιλιπούτειου, αλλά πλούσιου σε φυσικό αέριο, εμιράτου από την αρχή της κρίσης με τους γείτονές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή