Πρόταση Digea για περισσότερες τηλεοπτικές άδειες

Πρόταση Digea για περισσότερες τηλεοπτικές άδειες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια σε ολόκληρη τη χώρα και την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2 είναι έτοιμη να υποστηρίξει η Digea. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χώρος στο φάσμα, δίνοντας τη δυνατότητα εκπομπής περισσότερων καναλιών, υποστηρίζοντας έτσι στην πράξη τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην τηλεόραση, όπως ανέφεραν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης.

Ενόψει και της διαδικασίας αδειοδότησης, επισημάνθηκε πως η ΕΡΤ, με βάση σύμβαση που έχει καταρτίσει με την Digea, χρησιμοποιεί έναν πολυπλέκτη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, που προορίζεται για ιδιώτες. 

Η σύμβαση ΕΡΤ – Digea λήγει τον Οκτώβριο και, σύμφωνα με τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Αν απελευθερωθούν οι συχνότητες αυτές, μπορεί να προκύψει επιπλέον φάσμα για την προκήρυξη τουλάχιστον 3 ακόμη αδειών από το ΕΣΡ. Το κρίσιμο ζήτημα, κατά την Digea, είναι η άμεση υιοθέτηση από τη χώρα του συστήματος εκπομπής χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2 που επιτρέπει τη μετάδοση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια (HD) και η πλειονότητα του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (τυπικής ευκρίνειας).

Η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί πρακτική όλων των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος ταυτόχρονα με την απόδοση του «δεύτερου ψηφιακού μερίσματος» στις τηλεπικοινωνίες. Οπως σημειώθηκε, υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης αντίστοιχου εθνικού οδικού χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει στον Ελληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή