Βροχή νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή

Βροχή νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γνωστές τα τελευταία χρόνια συζητήσεις περί «προαπαιτουμένων» ή και εκκρεμοτήτων, για κλείσιμο αξιολογήσεων και για καταβολή δόσεων, επανέρχονται παρασκηνιακά στη Βουλή, ελάχιστο χρόνο μετά το περιπετειώδες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σε αυτό, συνέβαλε η πληροφορία που έφθασε στο Περιστύλιο και στα κομματικά γραφεία, ότι είναι θέμα ημερών να κατατεθεί προς ψήφιση εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών.

Στον χώρο της αντιπολίτευσης θεωρούν «δεδομένο» ότι το νέο αυτό σχέδιο νόμου θα εμπεριέχει «προαπαιτούμενα» και τα μόνα που αναφέρουν ως θέματα προς αποσαφήνιση είναι: πρώτον, εάν θα έρθει προς ψήφιση με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες (δηλαδή ως επείγον νομοσχέδιο με περιορισμένο χρόνο συζήτησης), και δεύτερον εάν θα αποτελέσει «όχημα» για νέες τροπολογίες διευθέτησης σειράς υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, ήδη συζητείται –και προβλέπεται πως θα ξανασυζητηθεί ενόψει της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου– το θέμα που αναδείχθηκε χθες (με το δημοσίευμα της «Κ») αναφορικά με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση έναντι του ΔΝΤ, μέσω επιστολής με την οποία ζητείται η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Επί του συγκεκριμένου, πάντως, χθες ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι. Κουτσούκος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών: «Χωρίς επίσημη ενημέρωση παραμένει η Βουλή των Ελλήνων για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αναλαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση έναντι των εταίρων και δανειστών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούκος.

Και αφού υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει αφήσει αναπάντητες σχετικές παλαιότερες ερωτήσεις για τα ζητήματα αυτά, προσθέτει: «Στις 23-6-2017 πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο για τα 113 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, όπως προκύπτουν από την Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες, επίσης, αναφέρονται στις 21 νέες δεσμεύσεις που συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή προς το ΔΝΤ την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ. Με βάση τα παραπάνω καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, προσκομίζοντας και τα σχετικά έγγραφα».

Την επόμενη εβδομάδα

Αλλα σχέδια νόμου επίσης αναμένονται στη Βουλή, το αργότερο εντός της επομένης εβδομάδας, από τα υπουργεία: Εσωτερικών, για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πιθανότατα χωρίς την αναμενόμενη ρύθμιση για τους συμβασιούχους, καθώς αρμοδίως έχει αναφερθεί ότι τέτοια ρύθμιση θα έρθει το φθινόπωρο). Περιβάλλοντος, που εκτιμάται πως θα αφορά και ζητήματα αυθαιρέτων. Παιδείας, με αρκετούς να πιθανολογούν ότι θα «αγγίζει» ζητήματα τριτοβάθμιας ή και ειδικής εκπαίδευσης. «Θα είναι πυκνότατο το νομοθετικό έργο», σημειώνει σε συζητήσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται, εν μέσω εντάσεων και ενστάσεων και για την ακολουθούμενη διαδικασία, η «επείγουσα» διαδικασία συζήτησης και έγκρισης νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή