Οι δασικοί χάρτες ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Οι δασικοί χάρτες ξεκαθαρίζουν το τοπίο στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της αξίας των οικοδομήσιμων εκτός σχεδίου οικοπέδων και σε τόνωση των συναλλαγών τους, ιδίως σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει η επικείμενη άρση της υφιστάμενης ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μερεκούλια, διευθυντή τομέα Μελετών και Εκτιμήσεων της Δανός Α.Ε./BNP Paribas Real Estate, με την κύρωση των δασικών χαρτών κι αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές ενστάσεις, θα επιτευχθεί ο σαφής καθορισμός των περιοχών που αποτελούν δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό θα οδηγήσει στην αποσαφήνιση των χώρων όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και όπου απαγορεύεται η δόμηση, με αποτέλεσμα να λάβει τέλος η ανασφάλεια των ιδιοκτητών, ή επίδοξων αγοραστών τέτοιων ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και δη από το 1997 μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι οικοπέδων εκτός σχεδίου έπρεπε να έχουν στα χέρια τους τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού από το αρμόδιο δασαρχείο της περιοχής, περί μη ύπαρξης δάσους, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αξιοποίηση της περιουσίας τους, ή και στη μεταβίβασή της. Συχνά όμως η εν λόγω διαδικασία ήταν ιδιαιτέρως χρονοβόρα. Ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα όμως ήταν το ότι ούτε ο ιδιοκτήτης γνώριζε ουσιαστικά αν η έκτασή του είναι δασική, ούτε το Δημόσιο γνώριζε το ακριβές μέγεθος των δασικών περιοχών που οφείλει να προστατεύσει.

Από την άλλη πλευρά, οι δασικοί χάρτες που δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνουν σωρεία λαθών, υποχρεώνοντας τους κατόχους ολοκληρωμένων κτισμάτων σε μη δασικές περιοχές να προβαίνουν σε ενστάσεις, καταβάλλοντας και το σχετικό τέλος. Επιπλέον, μία από τις συνέπειες των νέων χαρτών είναι οι πολύμηνες καθυστερήσεις που έχουν επέλθει στις μεταβιβάσεις εξοχικών κατοικιών, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος εργασιών των δασαρχείων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Σύμφωνα με αναφορές μεσιτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρείται μεγάλη δυσχέρεια και σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, λόγω του όγκου των εγγράφων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι χάρτες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τις αρχές του 2018. Σύμφωνα με τον δασολόγο, κ. Λευτέρη Καραπιδάκη, η ανάρτηση των νέων χαρτών έχει υποχρεώσει πλέον τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου να ζητούν βεβαίωση από το αρμόδιο δασαρχείο περί χαρακτηρισμού του προς πώληση ακινήτου ως μη δασικό, καθώς είναι κάτι που ζητούν πλέον σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ώστε να αποφύγουν τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Σημειωτέον ότι για τέτοια ακίνητα είναι υποχρεωτική και η έκδοση πιστοποιητικού ακαΐας (ότι δηλαδή η έκταση δεν έχει καεί στο παρελθόν), ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί. Με τους νέους χάρτες, πολλά ακίνητα, ακόμα και όσα έχουν εξοχικά κτίσματα, χαρακτηρίζονται δασικά, με αποτέλεσμα να πρέπει ο ιδιοκτήτης να υποβάλει ένσταση και να προσκομίσει την άδεια οικοδομής στο δασαρχείο, προκειμένου να εξασφαλίσει τον χαρακτηρισμό του ακινήτου του ως μη δασικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή