Κονδύλι ύψους 41,7 εκατ. ευρώ για τις ΟΣΥ

Κονδύλι ύψους 41,7 εκατ. ευρώ για τις ΟΣΥ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρέας ψάρι βαφτίζει η κυβέρνηση, εγκρίνοντας κονδύλι «για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες)» στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες δεν δικαιούνται πλέον να λάβουν κρατική επιδότηση. Ετσι εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών κονδύλι ύψους 41,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει οφειλές των ΟΣΥ προς προμηθευτές. Πρόκειται πρακτικά για κρατική επιδότηση, η οποία όμως χορηγείται υπό άλλη ονομασία, επιβεβαιώνοντας ότι τα ταμεία των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών αιμορραγούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών) αδυνατεί να εισπράξει τις οφειλές των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας που αφορούν τη χορήγηση δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Ειδικότερα, για το 2016 οι οφειλές των παραπάνω υπουργείων προς τους φορείς του ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, οι ζημίες των ΟΣΥ πρόκειται να διαμορφωθούν στα 35,8 εκατ. ευρώ, που θεωρητικώς θα καλύπτονταν από την παραπάνω έκτακτη ενίσχυση που χορηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες σε σχέση με τα πραγματικά οριστικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να καταγράψουν σημαντικά υψηλότερες ζημίες.

Ο προϋπολογισμός του 2016 (οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί ακόμα) προέβλεπε ζημίες ύψους 44,683 εκατ. ευρώ για τις ΟΣΥ, καθώς τα έξοδα θα διαμορφώνονταν στα 233 εκατ. ευρώ, έναντι εισροών 188,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, η απόφαση της κυβέρνησης για έγκριση του παραπάνω κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί σε σημαντική συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΣΥ. Οι ΟΣΥ σήμερα παρουσιάζουν αδυναμία παραγγελίας ανταλλακτικών, καθώς διατηρούν χρέη προς τους πιστωτές, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν στην παράδοση εξοπλισμού έναντι πίστωσης.

«Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει θετικές συνέπειες στην επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας, όπως βελτίωση της ροής αγοράς ανταλλακτικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή