Ωρα αποφάσεων στο ποδόσφαιρο

Ωρα αποφάσεων στο ποδόσφαιρο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συνεχής και συσσωρευμένη απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαιρικού προϊόντος –σε αντίθεση με τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου η τηλεοπτική πίτα ανταμείβει και συντηρεί πλουσιοπάροχα τις ομάδες των λιγκών– έφερε τις σχέσεις της Σούπερ Λίγκας και της NOVA στο σημείο «μηδέν».

Το συνδρομητικό κανάλι φέρεται δυσαρεστημένο από την πολιτική του συνεταιρισμού και θεωρώντας ότι το αθλητικό τηλεοπτικό κοινό γυρίζει την πλάτη του στο ποδόσφαιρο, τόσο λόγω κρίσης, αλλά κυρίως εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου των ελληνικών ομάδων και της διαφθοράς γενικότερα, προσανατολίζεται σε άμεση αναπροσαρμογή της σύμβασης που υπεγράφη το 2015, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο ακόμη και για διακοπή της συνεργασίας. Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από το σημερινό κρίσιμο Δ.Σ. της λίγκας, στο οποίο έχει προγραμματιστεί η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος και ουδείς γνωρίζει πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν (ενόψει του μεθεπόμενου πρωταθλήματος όπου προβλέπεται μείωση των ομάδων σε 14 από 16) και αν ο πρωταθλητής της περιόδου 2017-18 θα ανακηρυχθεί μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ ή όχι.

Με βάση την περυσινή συμφωνία, τα ετήσια έσοδα του συνεταιρισμού από τα τηλεοπτικά αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του ΠΑΟΚ πλέον, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί στην κεντρική διαχείριση για την ερχόμενη διετία. Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος διαρρέει από την πλευρά της πως το θέμα θα τεθεί στο σημερινό Δ.Σ., υπενθυμίζοντας τη σύμβαση του 2015-2019 και το θέμα των υψηλότατων ρητρών που υπάρχουν και αφορούν όλους.

Από την πλευρά της η NOVA, της οποίας το προϊόν στοιχίζει περί τα 50 εκατ. ετησίως, ζητεί αναπροσαρμογή του τιμήματος για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων των 15 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας (μείωση 18%), με τη Λίγκα να συζητεί μέχρι 8% και το κανάλι να παίζει και το «χαρτί» της άμεσης διακοπής της συνεργασίας με «συναινετικό διαζύγιο», γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διαρραγεί, αφού οι ομάδες δεν δείχνουν –κατά τη NOVA– την παραμικρή ευαισθησία για τη βελτίωση του προϊόντος.

Πάντως, κύκλοι της Σούπερ Λίγκας κάνουν λόγο για στοχευμένη δυσαρέσκεια του καναλιού ενόψει των αλλαγών που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι και η ίδια φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με την κρατική τηλεόραση, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις ή ακόμη και προτάσεις και να «ζυγίσει» τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ετη φωτός μακριά…

Την ίδια στιγμή, με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση της Deloitte, κάτι παραπάνω από διπλασιασμό εσόδων εμφανίζουν τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League and Serie A) την τελευταία δεκαετία (ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. ευρώ τη σεζόν 2015/16), ενώ τα συνολικά έσοδα από τα δικαιώματα αναμετάδοσης αυτών των πρωταθλημάτων αυξήθηκαν κατά 14% (0,8 δισ. ευρώ) τη σεζόν 2015/16, αγγίζοντας τα 6,6 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 49% των συνολικών εσόδων των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων. Αναλυτικά:

• Τα συνολικά έσοδα από χορηγίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ (αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν), αντιπροσωπεύοντας το 34% των συνολικών εσόδων.

• Τα έσοδα από τους αγώνες αυξήθηκαν κατά 6%, φτάνοντας συνολικά τα 2,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών εσόδων.

• Τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης δαπάνησαν σε μισθούς μόλις το 57% της συνολικής αύξησης εσόδων τη σεζόν 2015/16, εν συγκρίσει με το 90% της προηγούμενης χρονιάς.

• Η νέα τριετής συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης και ξεκίνησε τη σεζόν 2015/16, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των διανομών της UEFA στους συλλόγους που συμμετέχουν. Συνεπώς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εσόδων για τους συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, προήλθαν από τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα. Αλλος ποδοσφαιρικός πλανήτης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή