ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καρτ ποστάλ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΠΟΨΗ

Φαγητά-φορτία μνήμης: Τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας (η σάλτσα μαγειρεμένη χωριστά, οι μελιτζάνες χωρίς αλεύρι).
Παπουτσάκια (όχι μουσακάς).
Γεμιστά με φέτα (η φέτα λιωμένη με το πιρούνι στο λάδι των γεμιστών).
Αγγούρι με ξίδι και χοντρό αλάτι (το αγγούρι κομμένο κατά μήκος στα τέσσερα - τρώγεται με τα χέρια).
Αμπελοφάσουλα με λάδι και ξίδι.
Ντομάτα. Κομμένη στα τέσσερα με μπόλικο αλάτι (χωρίς λάδι).
Φρυγανιές, φέτα, ντομάτα, καφές στο μπρίκι (πρωινό).
Φασολάκια και γαύρος τηγανητός (ο γαύρος με τα κόκαλα).
Κολοκυθάκια βραστά σαλάτα με ντομάτα (η ντομάτα εδώ ξεφλουδισμένη).
Βλίτα με τηγανητές πατάτες και φέτα.  
Κοκκινιστά. Με πατάτες τηγανητές (όλα). Και φέτα (πάντα).
Βραδινοί, κρύοι κεφτέδες με την υπόλοιπη χωριάτικη σαλάτα (οι κεφτέδες στο ίδιο πιάτο με τη σαλάτα, μουσκεμένοι από τα ζουμιά της. Μυρωμένοι με δυόσμο, ζυμωμένοι με τριφτή πατάτα και λίγο αλεύρι).
Κολοκυθάκια τηγανητά (αλευρωμένα, όχι σε κουρκούτι).
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά (σε ρηχό πιάτο).
Γιουβέτσι με φρέσκια ντομάτα και ξερή μυζήθρα (μπόλικη).
Σκορδομακάρονα με φρέσκια ντομάτα (χωρίς μυρωδικά).
Κριθαράκι με κιμά και ντομάτα (συμμαγειρεμένα).
Μοσχάρι με κολοκυθάκια και ντομάτα (τα κολοκυθάκια μικροσκοπικά, άκοπα).
Σάντουιτς με ντομάτα, φέτα, σαλάμι Λευκάδος (σε χοντρές φέτες).

Φρούτα σκέτα (από μεγάλες γαβάθες, σε βαθιά πιάτα - ροδάκινο στο χέρι).

Φρούτα με κάτι.
Πεπόνι με κεφαλογραβιέρα (όχι γραβιέρα). Και ψωμί (γωνία - το υπόλοιπο έχει φαγωθεί με το φαγητό).
Φέτα με καρπούζι (με καρδιά καρπουζιού).
Σύκα με φέτα.
Λαδοπαξίμαδο.

Μωσαϊκό. Ζελέ κεράσι. Βυσσινάδα.
Παγωτό (περιπτέρου). Γρανίτα (επίσης).
Υποβρύχιο.

Ανασυνθέτω καλοκαίρια στον Πειραιά. Το φαγητό, μια ιλαρή τελετή, είναι déjà vu, το ίδιο εδώ και 30+ χρόνια. Τελετουργοί τότε η γιαγιά, η μαμά, ο μπαμπάς όταν δεν ταξίδευε. Πολύ αχνά θυμάμαι τον παππού. Τώρα, η μαμά (που έγινε γιαγιά), ο μπαμπάς (παππούς), η Χριστίνα και η αφεντιά μου. Ο Σπύρος, ο αδερφός μου, ζει πια στο Βερολίνο. Η μπέμπα είναι -ακόμη- γάλακτος.

Πρέπει να μάθω να φτιάχνω στρογγυλούς, φουντωτούς βασιλικούς. Να τυλίγω το λάστιχο σωστά. Να πάρω τραπέζι για την αυλή. Να καθόμαστε θερισμένοι από την κάψα να μασουλάμε φέτες καρπουζιού. Να σμίγουμε πιο συχνά.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ