Mήνυμα ανανέωσης στη Ν.Δ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών με αιχμή τη Δικαιοσύνη εξέπεμψε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τον αυταρχισμό σε δόγμα πολιτικής και για «σχέδια παρακρατικού-καθεστωτικού χαρακτήρα». Φωτογραφίζοντας τόσο την υπόθεση Καμμένου, όσο και την πρόσφατη πρόσληψη της Βασιλικής Θάνου από το γραφείο πρωθυπουργού και το πλέγμα των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, απηύθυνε προειδοποίηση ότι τα σχέδια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης «δεν θα περάσουν». Σαφές ήταν και το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανανέωση και στη διεύρυνση της Ν.Δ., καθώς αποτελεί όρο για την πολιτική της ανασύνταξη.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αρχίσει την ομιλία του με ευθείες βολές προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη δήλωσή του ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν «θεσμικό εμπόδιο». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «ωμή» παραβίαση του Συντάγματος, για «προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» και για «κατάλυση στην πράξη του κράτους Δικαίου και της διάκρισης εξουσιών». Ούτε το ότι εν συνεχεία έβαλε στο ίδιο κάδρο την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1», μιλώντας για υπουργό που συνομιλεί κατ’ επανάληψη με ισοβίτη κρατούμενο για ναρκωτικά, «πράξη αδιανόητη που κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει είτε στην παραίτησή του είτε στην αποπομπή του». Το παζλ των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη συμπλήρωσε αναφερόμενος ευθέως στη Βασιλική Θάνου: «Μια εκ των κεφαλών της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους ως νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, προφανώς όχι για βιοποριστικούς λόγους».

Χρησιμοποιώντας οξείες εκφράσεις –«πολιτική παράγκα φτιαγμένη με λάσπη και ψέματα»– αναφέρθηκε στην υποχρέωση όλων «να επιτελέσουν το δημοκρατικό τους καθήκον» και θύμισε ότι η Δικαιοσύνη είναι «ύστατο καταφύγιο» στην κατάχρηση εξουσίας. «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει οι δικαστές να μην του γυρίζουν πίσω όσα μηχανεύεται, η λύση είναι να λειτουργεί σύννομα και να μην υβρίζει τους δικαστές», τόνισε. Και προφανώς αναφερόμενος και πάλι στην κ. Θάνου, διευκρίνισε ότι «δεν τηρήθηκαν τα στοιχειώδη προσχήματα και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του καθενός». Μήνυμα απηύθυνε και προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δηλώνοντας τη στήριξή του σε όσους «κάνουν τη δουλειά τους με εντιμότητα σε δύσκολες συνθήκες». Οπως είπε, «είμαστε κοντά τους με το να είμαστε μακριά τους».

Ανοιγμα «χωρίς εξαιρέσεις»

Ισχυρά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε και προς το εσωτερικό του κόμματος. Αναφερόμενος στις αλλαγές που υλοποιούνται, τόνισε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί. «Σέβομαι τα στελέχη του κόμματος, αλλά η ανανέωση είναι ο όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματος», είπε, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του κατέστησε το μήνυμα ακόμη πιο σαφές: «Οταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανένας δεν μπορεί να τις κλείσει». Μήνυμα, εξάλλου, απηύθυνε και με ιδιαίτερη αναφορά στο Μητρώο Στελεχών, θέμα στο οποίο «δεν πρέπει και δεν θα κάνω πίσω». Μίλησε ακόμα για κόμμα που κάνει διάλογο και επιδιώκει τις συνθέσεις και προανήγγειλε άνοιγμα σε όλους τους πολίτες «χωρίς εξαιρέσεις».

Προαναγγέλλοντας και τις προθέσεις του ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ. στο τέλος του χρόνου, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί σε ανοικτή επαφή με τους πολίτες και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. θα απευθυνθεί «σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις». «Ελάτε μαζί μας. Δε μας νοιάζει από πού προέρχεστε, αρκεί να πάμε τη χώρα μπροστά», σημείωσε, θυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή για ανανέωση και διεύρυνση. Και πρόσθεσε: «Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση πολιτών για παλαιότερες επιλογές, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Ν.Δ. Είμαστε εδώ για να κάνουμε συνθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή