Θετικό μήνυμα από ξένους επενδυτές ενόψει της έκδοσης νέου ομολόγου

Θετικό μήνυμα από ξένους επενδυτές ενόψει της έκδοσης νέου ομολόγου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων οίκων για τις εκδόσεις χρέους της Ελλάδας αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους και επενδυτικά χαρτοφυλάκια στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται μαρτυρία προσώπου με γνώση της συναλλαγής, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών τίτλων, καθώς η συμμετοχή τους στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 59%. Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που γίνεται δημοπρασία εντόκων με χαμηλότερο επιτόκιο. Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει στις 5 Ιουλίου κεφάλαια ύψους 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, με επιτόκιο 2,78% έναντι του 2,97% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και από δημοσιονομικής πλευράς, καθώς το Δημόσιο διατηρεί μεγάλο στοκ δανεισμού με έντοκα γραμμάτια (το ανώτατο όριο, βάσει του μνημονίου, είναι 15 δισ. ευρώ). Με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των εντόκων το κόστος δανεισμού μειώνεται αισθητά.

Η μείωση αυτή των επιτοκίων για τα έντοκα γραμμάτια και η αύξηση της ζήτησης έρχονται την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας –πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα– στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη συζήτηση έχει συμβάλει η αποκλιμάκωση και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στις 8 πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου, καθώς χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέα χαμηλά των τελευταίων 34 μηνών (Σεπτέμβριος 2014) κλείνοντας στο 5,29%, με τιμή στα 89,05 λεπτά του ευρώ. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διατηρήθηκε σε χαμηλά των τελευταίων 7,5 ετών (Ιανουάριος 2010) στο 3,43%, με τιμή στα 102,20 λεπτά του ευρώ. Παράλληλα το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε αισθητά στις 469 μονάδες βάσης.

Αναφορικά τώρα με την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για αιφνιδιαστική έξοδο στις αγορές και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στη Wall Strett Journal, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε χθες ότι «η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και “συμβουλές” και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε «παράξενη» τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Μου φαίνεται λίγο παράξενη η δήλωση του κ. Στουρνάρα», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό καταγράφεται διεθνώς. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος από επίσημα χείλη να μειώνονται αυτές οι προοπτικές ή να δημιουργείται και η παραμικρή αμφιβολία. Ως προς τούτο, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η δήλωση από τον κ. Στουρνάρα».

«Η στιγμή είναι πολύ καλή, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το πότε θα το κάνει, υπολογίζοντας πάρα πολλές παραμέτρους και θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να συνηγορήσουν, τη στιγμή που θα γίνει το βήμα να το υποστηρίξουν. Είμαστε σε μια κρίσιμη, λεπτή φάση. Δεν είναι δυνατόν όλος ο κόσμος να λέει ότι πάει καλά η Ελλάδα, μπορεί να πάει καλά και από το εσωτερικό της Ελλάδας, να διατυπώνονται αντίθετες προβλέψεις», επισήμανε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε επίσης ότι «το υπουργείο Οικονομικών με πολύ μεγάλη περίσκεψη θα αποφασίσει τη στιγμή που θα κάνει το βήμα. Και αυτό δεν μπορεί να είναι και μια δημόσια συζήτηση γενικώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή