5,5 δισ. δολ. θα κοστίσουν σε RBS τα τοξικά δάνεια

5,5 δισ. δολ. θα κοστίσουν σε RBS τα τοξικά δάνεια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 5,5 δισ. δολ. επιβλήθηκε στην τράπεζα RBS από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή (FHFA) λόγω πώλησης «τοξικών» τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων ύψους 32 δισ. δολ., συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Επίσης, δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 9 δισ. δολ. αναμένεται να επιβληθεί στη RBS για την ίδια υπόθεση και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ), χωρίς, ωστόσο, να έχει επέλθει μέχρι στιγμής διακανονισμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο διακανονισμός με τις αμερικανικές αρχές έπρεπε απαραιτήτως να ολοκληρωθεί, καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει την πώληση των μετοχών που διαθέτει στην τράπεζα. Η Ροζ Μακ Εγουεϊν, επικεφαλής της RBS, έχει προσπαθήσει να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της τράπεζας, με στόχο η κυβέρνηση να πουλήσει το μερίδιό της, που φθάνει το 72%. Επισημαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε διαθέσει στην RBS περίπου 46 δισ. στερλίνες για τη διάσωσή της στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η RBS θα πρέπει να πληρώσει από 3,5 δισ. έως 5 δισ. δολ. για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διακανονισμού με τη FHFA. Σύμφωνα με την κ. Μακ Εγουεϊν, «η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος με νομικές προεκτάσεις». Το πρόστιμο θα καλυφθεί από τις προβλέψεις που έχει λάβει η τράπεζα, ωστόσο θα επηρεάσει τον ισολογισμό της, καθώς ανακοίνωσε ότι θα σημειώσει ζημία 151 εκατ. στερλινών στα οικονομικά αποτελέσματα του επόμενου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή