Οι Βρετανοί αρχίζουν να εκνευρίζουν την Ε.Ε.

Οι Βρετανοί αρχίζουν να εκνευρίζουν την Ε.Ε.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικές βολές δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουλίου από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, κατά της Βρετανίας, ο οποίος ζητεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τρεις μήνες μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα καταλάβει ποια ακριβώς είναι τα σημεία σύγκλισης και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει η βρετανική πλευρά. Μάλιστα, οι αμφιβολίες της Ε.Ε. εδράζονται σε δύο βασικά θέματα, στα οποία οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θέλουν να δώσουν έμφαση. Πρόκειται για τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ε.Ε. και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών με διαμονή στη Βρετανία μετά το Brexit. Επίσης, η διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας εξαρτάται και από το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας. O κ. Μπαρνιέ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επέκρινε τη στάση της Βρετανίας, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις όταν η Βρετανία δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Ο λεγόμενος «λογαριασμός» που θα προκύψει από το διαζύγιο αποτελεί μείζον θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ε.Ε. είχε κάνει λόγο για 100 δισ. ευρώ, τα οποία η Βρετανία καλείται να πληρώσει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με το χαρακτηριστικά ειρωνικό του ύφος, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι τα ποσά που ζητεί η Ε.Ε. από τη Βρετανία είναι «εκβιαστικά».

Ο κ. Μπαρνιέ, με τη σειρά του, έσπευσε να απαντήσει ότι το ρολόι του Brexit έχει αρχίσει να χτυπάει αντίστροφα.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody’s τονίζει ότι είναι αβέβαιο αν η βρετανική κυβέρνηση θα είναι ικανή να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για τη χώρα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Brexit. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία το 2019 έχουν αρχίσει να αυξάνονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., η Βρετανία θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει τους κανόνες του ΠΟΕ. Παρότι η ανεργία έχει κινηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 42 χρόνων, η αγοραστική δύναμη των Βρετανών έχει αρχίζει να περιορίζεται, κυρίως λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης των μισθών και της ανόδου του κόστους διαβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η τιμή του πραγματικού μισθού (περιλαμβάνεται και η τιμή του πληθωρισμού) υποχώρησε κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο. Αυτή η τιμή μπορεί να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 3% κυρίως λόγω της υποτίμησης της βρετανικής λίρας. Η ανεργία, ωστόσο, διαμορφώθηκε στο 4,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή