Τσίπρας – Βούτσιτς: Να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τσίπρας – Βούτσιτς: Να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων με αμοιβαίο τρόπο αλλά και της αποκατάστασης της σταθερότητας στη γείτονα, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτιστς.

«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι' αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (…), ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και πρόσθεσε πως, «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων».

Για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας».

«Ήθελα να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Σέρβος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό».

Πάντως, ανέφερε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους προκατόχους του και σημείωσε πως η Σερβία, πλέον, θα κοιτάει τα συμφέροντά της και παράλληλα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας.

Η φιλία Ελλάδας – Σερβίας να αξιοποιηθεί με νέους όρους

Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής: «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο».

Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο , μια πόλη , όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Τις δυο χώρες συνδέει και ο πολιτισμός είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά απο επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή