Βέλη Μόσχας σε ΗΠΑ για τις κυρώσεις εις βάρος ρωσικής εταιρείας

Βέλη Μόσχας σε ΗΠΑ για τις κυρώσεις εις βάρος ρωσικής εταιρείας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η επιβολή κυρώσεων κατά της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας LabKaspersky είναι πολιτικάντικη και η Ρωσία θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας στο εξωτερικό, αναφέρει το Κρεμλίνο με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκλείσει τη ρωσική εταιρεία από τον κατάλογο των ξένων εταιρειών που ως προμηθευτές διαθέτουν τα προϊόντα τους σε οργανισμούς του αμερικανικού Δημοσίου. «Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι πολιτικάντικη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Λυπούμαστε γι’ αυτού του είδους τις αποφάσεις, αλλά η εταιρεία διαθέτει όλο το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για να προασπίσει τα συμφέροντά της και φυσικά η Ρωσία ως κράτος θα συνεχίσει να πράττει κάθε τι που είναι στις δυνατότητές της για να προασπίσει τα συμφέροντα των εταιρειών μας στο εξωτερικό», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι αυτό είναι χρέος μας».

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέπειες εις βάρος της Ρωσίας αφότου ενημερώθηκε ότι η Μόσχα μετέφερε τουλάχιστον δύο γερμανικής παραγωγής τουρμπίνες (αεριοστρόβιλους) στην Κριμαία, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ε.Ε. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, τόνισε πως είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι τουρμπίνες που παραγγέλθηκαν από την Siemens εστάλησαν στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία, παραβιάζοντας το συμβόλαιο με την επιχείρηση που έχει έδρα το Μόναχο. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε πως η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση συνεπειών όταν το ζήτημα αποσαφηνιστεί πλήρως. Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «είναι κατακριτέα ενέργεια η μεταφορά των αεριοστρόβιλων στην Κριμαία παρά το συμβόλαιο και τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις».

«Επισημαίνω ότι εναπόκειται στις εταιρείες να ελέγχουν» αν η επιχειρηματική δράση τους παραβιάζει κάποιο καθεστώς κυρώσεων, συνέχισε. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, πάντως, χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» την υπόθεση, σχολιάζοντας ότι ο χρόνος θα δείξει ποιες θα είναι οι συνέπειες. Η Ε.Ε. επιτρέπει την εξαγωγή εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία, αλλά όχι στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Από την πλευρά της η εταιρεία ανέφερε τη Δευτέρα ότι είχε λάβει πολλαπλές γραπτές διαβεβαιώσεις πως οι τουρμπίνες δεν θα καταλήξουν στην Κριμαία. Η κοινοπραξία Siemens Gas Turbine Technologies LLC, στην οποία η Siemens έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, κατασκεύασε τις τουρμπίνες για να χρησιμοποιηθούν σε ένα έργο στη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή