ΗΠΑ: Αδεια εισόδου στις Αφγανές μαθήτριες που θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ρομποτικής

ΗΠΑ: Αδεια εισόδου στις Αφγανές μαθήτριες που θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ρομποτικής

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ομάδα Αφγανών μαθητριών τελικά έλαβε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσιγκτον από τις 16 ως τις 18 Ιουλίου, καθώς αρχικά τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές του διαγωνισμού. Οι μαθήτριες είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν ακόμη και μέσω Skype, σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα. 

Αρχικά οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτό τον διαγωνισμό σε πολλούς μαθητές και φοιτητές από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, βάσει του διατάγματος του Αμερικανού προέδρου που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ των οποίων ωστόσο δεν περιλαμβάνεται το Αφγανιστάν.

Μετά τις δημόσιες επικρίσεις για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα των νεαρών κοριτσιών από την επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Τραμπ αναθεώρησε τη στάση της, σύμφωνα με τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

«Δεν είμαστε μία τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να έρθει στην Αμερική για να τρομάξει τους ανθρώπους», δήλωσε η 14χρονη Φατέμα Γκαντεριάν, μέλος της ομάδας.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση First Global και θα πάρουν μέρος σε αυτόν ομάδες μαθητών από 164 χώρες.

«Είμαι ευγνώμων προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξασφάλισαν ότι το Αφγανιστάν θα μπορέσει να συμμετάσχει στον διεθνή φετινό διαγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του First Global, πρώην ναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και νυν γερουσιαστής Τζο Σίστακ, υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες και από άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως η Υεμένη, η Λιβύη και το Μαρόκο.

«Οι 163 υποψήφιες ομάδες από 157 χώρες έλαβαν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών από το Ιράν, το Σουδάν, καθώς και μία ομάδα που αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες», τόνισε ο Σίστακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή