Χρηστικά αντικείμενα κουβαλούν ιστορίες από τους αιθέρες

Χρηστικά αντικείμενα κουβαλούν ιστορίες από τους αιθέρες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται αποφασιστικά, πιλότοι που «σκίζουν» τους αιθέρες, βγάζοντας, όμως, τη στολή ξεδιψούν με μια μπίρα παρέα με τους φίλους τους. Δεν πρόκειται για συνέχεια του Top Gun ούτε για διαφήμιση μπίρας. Το βίντεο, που έχει ανέβει στην πλατφόρμα διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης Indiegogo, είναι δημιούργημα μιας φιλόδοξης ομάδας Ελλήνων – είκοσι και κάτι Μαΐων. Ο στόχος τους είναι να διαδώσουν την έξυπνη επιχειρηματική ιδέα τους, την Αναβαθμιστική Ανακύκλωση Πτερυγίων από Αεροκινητήρες Μαχητικών Αεροσκαφών και ει δυνατόν να αποσπάσουν οικονομική υποστήριξη από υποψήφιους αγοραστές των πρωτότυπων προϊόντων τους.

«Ολα ξεκίνησαν ένα απόγευμα Παρασκευής, που είχα περάσει από την αεροπορική βάση όπου εργάζεται ο πατέρας μου για να πάμε σπίτι», θυμάται εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου 2015 ο 23χρονος σήμερα Βασίλης Σοφικίτης. «Ανάμεσα στα υπόστεγα των αεροσκαφών και τα αντιαεροπορικά συστήματα της βάσης, διέκρινα κάποια συντρίμμια, που κατόπιν αναγνώρισα ως τμήματα πολεμικών αεροσκαφών», εξιστορεί ο Βασίλης, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, που έπειτα από κατατακτήριες φοιτά στο ΕΜΠ, στο Τμήμα Ναυπηγών.

Ανθεκτικό μέταλλο

Η εικόνα των τεμαχισμένων και παραμελημένων μετάλλων κέντρισε το ενδιαφέρον του νεαρού, που όπως πολλοί συνομήλικοί του, γοητεύεται από τον κόσμο της αεροπορίας. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, ποια μοίρα περιμένει τα εν λόγω υπερκράματα τιτανίου. «Αφού αποχαρακτηριστούν και δεν θεωρούνται στρατιωτικό υλικό, βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ενώ στο τέλος καταλήγουν σε ειδικά χυτήρια στη Γερμανία», περιγράφει ο 23χρονος, «εκεί τα λιώνουν και έπειτα είτε τα μετατρέπουν σε εξαρτήματα αθλητικών αυτοκινήτων ή σκελετούς ποδηλατών, είτε τα προωθούν ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία». Το τιτάνιο, ένα εξαιρετικά ακριβό μέταλλο, είναι δύο φορές πιο ανθεκτικό και πιο ελαφρύ από το ατσάλι, εξ ου και χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη.

Ο Βασίλης, όμως, και οι φίλοι του, ο προγραμματιστής Πορφύριος Πελωριάδης και ο γραφίστας Δημήτρης Μισυρλής, επεφύλασσαν άλλη χρήση για τα πτερύγια των αεροσκαφών. Αφού αγόρασαν ικανό αριθμό, άρχισαν να «πειραματίζονται» στα γκαράζ των σπιτιών τους, με συμβατικά εργαλεία και σχέδια σε χαρτοπετσέτες. «Στόχος μας ήταν να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμα εργαλεία, χωρίς, ωστόσο, αυτά να απολέσουν τη συναισθηματική τους αξία», εξηγεί ο Βασίλης, «στην εποχή μας έχουμε ξεπεράσει το recycling και έχουμε πάει στο upcycling, δηλαδή για αναβαθμιστική ανακύκλωση». Επειτα από ομαδική δουλειά ως Jetk project, κατέληξαν σε ορισμένα καλούπια, τα οποία μέσω χάραξης με laser και μηχανουργικής κατεργασίας με CNC, τα μετασχηματίζουν σε… μπρελόκ, ανοιχτήρια και διακοσμητικά γραφείου. «Το έμπειρο μάτι όποιου ασχολείται με μοντελισμό ή εκείνου που ως παιδί ονειρευόταν να γίνει αεροπόρος, αναγνωρίζει αμέσως από πού προήλθε το εν λόγω μπρελόκ», σημειώνει ο Βασίλης, «ένα αντικείμενο που κουβαλά μαζί του ιστορίες από πραγματικές αποστολές, πτήσεις και αναχαιτίσεις». Πολλές παραγγελίες έχουν ήδη γίνει, εκ των οποίων περισσότερες από το εξωτερικό και ειδικά τις ΗΠΑ. «Αν η προσπάθειά μας πάει καλά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ανάλογα εξαρτήματα παλιών πλοίων ή αγωνιστικών αυτοκινήτων», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή