Μάθε παππού μου γράμματα… και δεξιότητες

Μάθε παππού μου γράμματα… και δεξιότητες

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρική, κομμωτική, κέντημα, βάψιμο, κηπουρική, ζωγραφική, baby sitting, δημιουργική απασχόληση, ανάγνωση παραμυθιών. Αυτά είναι τα εννέα βασικά ενδιαφέροντα των ανθρώπων που έχουν περάσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ ethelon, η οποία είχε ως στόχο τη σύνδεση των δεξιοτήτων ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων μέσω της διά βίου μάθησης έρχεται να εμπλουτίσει τις υφιστάμενες γνώσεις τους, καθιστώντας τον συγκεκριμένο πληθυσμό ακόμη πιο ενεργό στον τομέα του εθελοντισμού. Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν η εκμάθηση ξένων γλωσσών, Η/Υ και τεχνολογίας αλλά και η εξοικείωση με θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Πρόκειται για τους δύο πυλώνες του προγράμματος «ΣΥΝενεργώ: εκπαιδεύομαι, συμμετέχω, προσφέρω», το οποίο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΜΚΟ ethelon και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Σύμφωνα με την project manager, κ. Ερικαίτη Μαρία Φίντζου, «απευθυνόμαστε κυρίως σε άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί και η καθημερινότητά τους έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές. Μπορεί ξαφνικά να βρίσκονται χωρίς ενδιαφέροντα, μη γνωρίζοντας πώς να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και πώς να εκμεταλλευθούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Το πρόγραμμα αυτό ανοίγεται σε δύο άξονες: του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης, καθώς σε όσους δεν είναι μυημένοι στην κουλτούρα του εθελοντισμού, κρίναμε σκόπιμο πρώτα να τους προσφέρουμε κάτι ώστε στη συνέχεια να μάθουν πώς αυτές τις γνώσεις θα μπορούν να τις προσφέρουν οι ίδιοι κάπου αλλού».

Ως πρώτο βήμα, αφενός για να ενημερωθούν σχετικά με θέματα που τους αφορούν και αφετέρου για να γνωρίσουν τον εθελοντισμό, οργανώθηκε χθες ημερίδα στη Βίλα Στέλλα του Δήμου Ηρακλείου. Οπως εξηγεί η κ. Φίντζου, «στη διοργάνωση αυτή, μία ομάδα ειδικών έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη το καλοκαίρι. Παράλληλα, τους ενημερώσαμε για το έργο της ethelon όπως και για το πρόγραμμα “ΣΥΝενεργώ”. Απώτερος στόχος, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον κάποιων για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις. Ωστόσο, η στρατολόγηση εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζει δυσκολίες.

Ως σημαντικότερη καταγράφεται εκείνη της απουσίας του ερεθίσματος για εθελοντισμό, κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί, για παράδειγμα, στα τμήματα εκπαίδευσης, όπου θα μοιραστούν τις εμπειρίες άλλων, ήδη εθελοντών, οπότε ίσως παρακινηθούν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Η περιορισμένη επαφή με το Διαδίκτυο προστίθεται στους σκοπέλους μας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε μέσω εντύπων, τηλεφωνικά ή μέσω των παιδιών και τον εγγονών τους. Συχνά, μαθαίνοντας για μας από το Ιντερνετ, δίνουν στους μεγαλύτερους το τηλέφωνό μας λέγοντας: “πάρε, έχουν κάτι πολύ καλό για σένα” κι εκείνοι επικοινωνούν για να ρωτήσουν “Τι μπορώ να κάνω εγώ;”». Επίσης, δράσεις για άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί θα ξεκινήσει η ethelon από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με ορισμένα ΚΑΠΗ, ενώ μία ακόμη γέφυρα προς την τρίτη ηλικία θα αποτελέσουν τα σχολεία.

Σχετικά με την ταυτότητα και το έργο της ΜΚΟ ethelon, ο κ. Γιάννης Αιλιανός, ένας εκ των επτά συνιδρυτών της και μέλος του Δ.Σ., θα πει: «Αποστολή μας είναι να γίνουμε το σημείο αναφοράς του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Είτε για εκείνους που θέλουν να γίνουν εθελοντές με συστηματική δράση είτε για όσους έχουν περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο και η προσφορά τους μπορεί να γίνει περιστασιακά. Εμείς αναζητούμε τις κατάλληλες δράσεις για τον καθένα, καθώς βασικό ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς σε όλη την κοινωνία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνείδησή τους ως ενεργών πολιτών. Προσωπικά διαπιστώνω ότι όποιος ζήσει μία φορά την εμπειρία του εθελοντισμού, κυριεύεται από τέτοια συναισθήματα συγκίνησης, ώστε θέλει να το επαναλάβει».

Τα νούμερα

«Βοηθάμε τους ενδιαφερόμενους να βρουν την κατάλληλη εθελοντική θέση σε ένα πλήθος οργανισμών ανάλογα με τις ιδιαίτερες δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Βοηθάμε τις ΜΚΟ να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εθελοντές ενώ, αν χρειαστεί, παίζουμε και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Συνδέουμε, τέλος, τις ΜΚΟ με εταιρείες, δημιουργώντας κοινωνικές δράσεις», λέει ο κ. Αιλιανός. Οσο για τα νούμερα που αποτυπώνουν μέχρι σήμερα το έργο της ethelon, είναι μάλλον εντυπωσιακά: διαθέτει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για τον εθελοντισμό δικτυώνοντας 10.000 εγγεγραμμένους εθελοντές και 230 συνεργαζόμενους οργανισμούς, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 80 κοινωνικές δράσεις και 250 events. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα εθελοντισμού για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και για το This is Athens, τον επίσημο οδηγό της πόλης του Δήμου Αθηναίων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία έχουν συμπληρωθεί 500.000 ώρες εθελοντισμού! Διόλου τυχαία η φράση που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της ethelon: «Αρκεί να νοιάζεσαι. Ετσι θα κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή