Ο Μαρξ, ο Γιάννης και τα απορρίμματα

Ο Μαρξ, ο Γιάννης και τα απορρίμματα

Κύριε διευθυντά

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις του, «Κ» 28-6-2017, είπε ότι η συμφωνία που είχε κάνει με ιδιωτική εταιρεία για αποκομιδή των απορριμμάτων «παγώνει» προσωρινά, γιατί οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου υποσχέθηκαν να αποσύρουν τα σκουπίδια σύντομα. Φυσικά, δεν σκέφθηκε ότι αυτό το «πάγωμα» αφήνει άεργους ισάριθμους εργάτες του ιδιωτικού τομέα.

Οταν ο Μαρξ έγραφε για την πάλη των τάξεων (εργάτες κατά κεφαλαιούχων), δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι στην απρόβλεπτο ελληνική κοινωνία θα προέκυπτε πάλη μεταξύ εργατών, της αυτής ειδικότητος, με διάκριση εργοδότου (διορισμένοι στο Δημόσιο εναντίον εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα). Δεν ξεύρω τι θέση θα υποστήριζε ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου», ίσως κάποιο θεωρητικά ενήμερα στέλεχος της Αριστεράς να ερμηνεύσει τον φιλόσοφό του.

Ο κ. Γ. Μπ., ρεαλιστής και επιτυχημένος επιχειρηματίας, θα μπορούσε να υπολογίσει συγκριτικά την απόδοση και το κόστος μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων και να μας ενημερώσει, χωρίς ιδιοληψίες, τι συμφέρει στους δημότες. Ενας Κινέζος, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, είχε πει: άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, είναι αδιάφορο, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Παραφράζοντας το πιο πάνω, λέω: εργάτες καθαριότητας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, είναι αδιάφορο για τους δημότες, αρκεί να μη περπατάμε μέσα στα σκουπίδια.

Γεωργιος Αραμπατζης, Ιατρός – Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή