Παιδεία, λούσιμο και περμανάντ

Παιδεία, λούσιμο και περμανάντ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρητορική του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι απολύτως προβλέψιμη και απογοητευτική για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο-υπουργό που ομνύει στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Στον λόγο του κ. Γαβρόγλου υπάρχει μόνο το καλό ή το κακό, το δίκαιο ή το άδικο, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο, άρα θετικό πρόσημο έχουν μόνο οι δικές του θέσεις. Των υπολοίπων είναι κακές και εξοβελιστέες. Κατά των επικριτών του –και κυρίως, κατά της Ν.Δ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού– υιοθετεί μανιχαϊστικά σχήματα για να συσπειρώσει ένα κοινό που όλο και περισσότερο αμφισβητεί την αριστεροσύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η εντεινόμενη εμμονή στον διχαστικό λόγο εξηγείται από την απουσία ουσιαστικών επιχειρημάτων. Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Γαβρόγλου ότι «για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς» και υπονοεί ένα πανεπιστήμιο που ουδέποτε υπήρξε. Ολα τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν αναπτύξει την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους με βάση και τους νόμους της αγοράς. Αλλωστε και ο ίδιος, στη μεταπολίτευση κατά την εποχή ΠΑΣΟΚ, έκανε καριέρα σε πανεπιστήμια που υπηρετούσαν τους νόμους της αγοράς. Και στο πλαίσιο όσων υποστηρίζει ο υπουργός περί νόμων της αγοράς, πώς δικαιολογούνται η φετινή μείωση του αριθμού των εισακτέων σε περιζήτητες σχολές όπως η ιατρική και τα πολυτεχνεία και η κατοπινή κυβίστηση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος περιόρισε τη μείωση στο ήμισυ; Μήπως επειδή οι γονείς αντέδρασαν και ζήτησαν παρέμβαση του πρωθυπουργού;

Την ίδια στιγμή ο υπουργός υπενθυμίζει τον «διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο που θα έχουν ως κατάληξη την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων». «Διάλογος», «μεταρρυθμίσεις»… Για να είμαστε ακριβείς ο διάλογος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί Νίκου Φίλη, με την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου πέρυσι τον καλοκαίρι. Ο κ. Λιάκος έφυγε εκφράζοντας εμμέσως τη δυσφορία του στον κ. Γαβρόγλου, όπως αποχώρησε και ο (πιο ευθύς) Νίκος Θεοτοκάς από το –καθ’ ύλην αρμόδιο για τον διάλογο– ΕΣΥΠ. Ωστόσο, έως ώρα ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει τον διάλογο, επειδή δεν «βγαίνει» η εξίσωση για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Αν γι’ αυτούς η Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι» είπε ο κ. Γαβρόγλου. Πομφόλυγες!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή