Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και νομπελίστας Λιου Σιαομπό

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και νομπελίστας Λιου Σιαομπό

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε ο Κινέζος αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης. 

Το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο νομπελίστας, στο οποίο είχε μεταφερθεί πρόσφατα, καθώς έπασχε από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο, είχε ανακοινώσει χθες ότι ο Σιαομπό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της εξασθένησης της δυνατότητάς του να αναπνέει χωρίς μηχάνημα, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του αρνείται να διασωληνωθεί.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε στην ιστοσελίδα του το νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο Λιού, 61 ετών, καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα, λόγω της ασθένειας του, μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ.

«Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη»

Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο του Σιαομπό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις-Άντερσεν. 

«Βρίσκουμε βαθιά ενοχλητικό το γεγονός πως ο Λιου Σιαομπό δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υποδομή, όπου θα μπορούσε να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, προτού επιδεινωθεί η αρρώστια του», ανέφερε συγκεκριμένα ο Άντερσεν.

«Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτόν τον πρόωρο θάνατο», προσέθεσε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή