Νέες εκδόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

ANTONY BEEVOR

Αρδέννες 1944, Το τελευταίο στοίχημα του Χίτλερ

μτφρ.: Πέτρος Τσαλπατούρος, Βαγγέλης Στεργιόπουλος

εκδ. Γκοβόστη

Ο γνωστός ιστορικός περιγράφει και αναλύει την απόφαση του Χίτλερ να επιτεθεί στις δυνάμεις των Συμμάχων, στις Αρδέννες, για να τις διασπάσει και να αναγκάσει τους Βρετανούς και τους Καναδούς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Οι Σύμμαχοι αιφνιδιάστηκαν, οι Βέλγοι πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και οι Γάλλοι πανικοβλήθηκαν. Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υποχώρησαν ή παραδόθηκαν, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντιστάθηκαν και συνέβαλαν στο να επιβραδυνθεί η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων. Εντέλει, η μάχη των Αρδεννών κρίνει την πολεμική αναμέτρηση και την καταστροφή της Βέρμαχτ.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΕΝΤΚΓΑΡ ΟΥΑΛΑΣ

Το μυστήριο του Λόουν Χάουζ

μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ποικίλη Στοά, σελ. 156

Ηταν ένας από τους «άρχοντες του τρόμου». Τον κατακεραυνώνει ο Τρότσκι στις ημερολογιακές καταγραφές του, αλλά ήταν δημοφιλής στη μεταπολεμική Γερμανία, χάρις στις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του. Στη νουβέλα αναδεικνύονται οι πάγιες αρετές ενός ογκώδους έργου, που περιλαμβάνει πάνω από 120 «αστυνομικά»: παραδοσιακή προπολεμική, αποικιοκρατική Αγγλία, ένας αστυνομικός που ανατρέχει στο σημειωματάριό του, ένας πρώην κατάδικος, ένα πτώμα με καρφωμένο στην πλάτη του ένα αφρικανικό σπαθί, ύποπτοι με στέρεο άλλοθι σε μία κλασική whodunit υπόθεση, με εναλλασσόμενο ρυθμό και σασπένς.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

WOLFGANG HERRNDORF

Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης

μτφρ.-επίμετρο: Απόστολος Στραγαλινός

εκδ. Κριτική, σελ. 150

Ο Wolfgang Herrndorf έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 48 ετών. Γνωρίζοντας ότι θα πεθάνει κρατούσε προσωπικό ιστολόγιο με τεράστια επισκεψιμότητα και μοιραζόταν τις σκέψεις του. Πρόσφατα βγήκε στους κινηματογράφους η ιστορία δύο εφήβων με τον τίτλο «Βερολίνο, αντίο», που σκηνοθέτησε ο γνωστός και ταλαντούχος Φατίχ Ακίν. Η νουβέλα «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης» συνδέεται με την ιστορία των Τσικ και Μάικ. Αφηγείται την ιστορία του εγκαταλελειμμένου κοριτσιού που γνώρισαν οι δύο έφηβοι κατά τη διάρκεια του περίεργου οδοιπορικού τους. Επίσης γράφτηκε υπό αντίξοες συνθήκες, τις τελευταίες ημέρες ζωής του συγγραφέα.

ΜΑΡΙΑΛEΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΡΕΪ ΜΠΕΛΥ

Πετρούπολη

μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

επίμετρο: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

εκδ. Κίχλη, σελ. 752

Πρώτη φορά μεταφράζεται και κυκλοφορεί στα ελληνικά ένα από τα σπουδαία μυθιστορήματα του 20ού αι. που αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα του ρωσικού μοντερνισμού και της ποιητικής του συμβολισμού. Στο επίκεντρό του βρίσκονται η πόλη της Αγίας Πετρούπολης και η Επανάσταση του 1905, με τον κεντρικό ήρωα να αποδέχεται να σκοτώσει τον πατέρα του, υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην υπηρεσία του τσάρου. Οι αναφορές στην ιστορία της πόλης, στην εικόνα της όπως αυτή παρουσιάζεται στα λογοτεχνικά έργα, στα πολιτικά γεγονότα που τη σημάδεψαν, αλλά και σε απόψεις του Νίτσε και στοχαστών με μυστικιστές τάσεις, είναι πολλές. Από τον Β. Ναμπόκοφ χαρακτηρίστηκε αριστούργημα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ

Μελάκ, μόνος

εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής

εκδ. Καλειδοσκόπιο

Η ατυχία και η τύχη πάνε αντάμα. Αυτό μαθαίνει ο μικρός Μελάκ, που ορφανός, πεινασμένος, διψασμένος και τρομαγμένος θα φύγει κυνηγημένος μαζί με την αδελφή του Νουρ από την εμπόλεμη πατρίδα του. Για να φτάσει ύστερα από ασύλληπτες περιπέτειες σ’ ένα νησί που του προσφέρει φαγητό, γράμματα, παιχνίδι και παραμύθια, έτσι ώστε να αισθανθεί και πάλι ασφάλεια, δύναμη κι ελπίδα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή