Ματιές στον κόσμο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ai Weiwei κατακτά την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Mπροστά στις αχανείς «ταπετσαρίες» του Κινέζου μέγκα-σταρ καλλιτέχνη Ai Weiwei, ένας επισκέπτης φωτογραφίζει τους συμβολισμούς για τα κοινωνικά δίκτυα. «Πουλιά» του Twitter και κάμερες παρακολούθησης σε μια αλληγορική συνύπαρξη. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τον Ai Weiwei στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπου το Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (που ανήκει στο Smithsonian) έχει διοργανώσει ένα μεγάλο αφιέρωμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ώς τον Ιανουάριο του 2018 και παρουσιάζει, για πρώτη φορά στις ανατολικές ΗΠΑ, το έργο «Trace», μια ανάθεση του 2014, που εκτίθεται μαζί με τις δύο γραφιστικές ταπετσαρίες μήκους η κάθε μία 25 μέτρων. Το «Trace» συντίθεται από 176 πορτρέτα ανθρώπων που ο ίδιος ο Ai Weiwei θεωρεί ότι είναι ακτιβιστές, κρατούμενοι για λόγους συνείδησης ή κήρυκες της ελευθεροστομίας. Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση του μουσείου. Κάθε πορτρέτο αποτελείται από τούβλα Lego. Το ίδιο μουσείο είχε παρουσιάσει αναδρομική του Ai Weiwei το 2012.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Σύνδεση μνημείων

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, ήταν παρών στα εγκαίνια της νέας σύνδεσης ανάμεσα στην Πινακοθήκη Uffizzi και στο γειτονικό Palazzo Vecchio, που είναι το δημαρχείο της Φλωρεντίας. Eίναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης με θέα στον ποταμό Αρνο και στο Πόντε Βέκιο αλλά και η επιτομή της φλωρεντινής Αναγέννησης.

ΡΩΜΗ

Καθαρισμός της Φοντάνα ντι Τρέβι

Συνεργεία εμφανίστηκαν πρόσφατα στην περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη, για να ολοκληρώσουν τη συντήρηση και τον καθαρισμό του μνημείου, που επιβαρύνεται από το πλήθος των τουριστών, τη ρίψη νομισμάτων και τα περιστέρια. Η Φοντάνα ντι Τρέβι αποκαταστάθηκε πλήρως την περίοδο 2013-2015 με χορηγία του οίκου Fendi. Το συνολικό κόστος ήταν 2,2 εκατ. ευρώ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Εγκατάσταση από χαρτί

Το έργο με τίτλο «Hive» (Κυψέλη) είναι το καλοκαιρινό αξιοθέατο στο National Building Museum στην Ουάσιγκτον. Είναι δημιουργία του Studio Gang, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από 2.700 κυλίνδρους από χαρτί που όλοι μαζί δημιουργούν μια ψευδαισθητική εντύπωση. Η εγκατάσταση σχηματίζει δώματα και αποτελεί τμήμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του αμερικανικού μουσείου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τα 80 του Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Η μεγάλη  αναδρομική έκθεση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ στην Tate Britain του Λονδίνου ήταν ένα από τα εικαστικά γεγονότα του 2017 και όπως αποδείχθηκε μία από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις, από πλευράς επισκεψιμότητας και δημοσιότητας, των τελευταίων ετών. Την επισκέφθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες. Γεννημένος στις 9 Ιουλίου 1937, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τα 80 του χρόνια και παραμένει πάντα παραγωγικός και επιδραστικός. Η φωτογραφία είναι του 2015 όταν είχε παρουσιάσει νέα έργα στην Annely Juda Fine Art Gallery στο Λονδίνο.

ΠΑΛΜΥΡΑ

Επιστροφή γλυπτών

Τέσσερα επιτύμβια γλυπτά, δύο ανδρικά και δύο γυναικεία, με τους χαρακτηριστικούς χιτώνες της Παλμύρας, επεστράφησαν στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας. Χρονολογημένα στον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. τα γλυπτά είχαν λεηλατηθεί από τους τρομοκράτες του ISIS. Τις φωτογραφίες δημοσιοποίησε το πρακτορείο SANA της Συρίας. Τα γλυπτά, που θα αποκατασταθούν, εντοπίστηκαν σε κέντρο του ISIS στην Παλμύρα και θεωρείται ότι αποσπάστηκαν από το νεκροταφείο, το οποίο υπέστη καταστροφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή