Μια Μary για το καλοκαίρι!

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρόνια που δρασκελίζαμε με θράσος από την εφηβεία στην ενηλικίωση, το Bloody Mary ήταν το απόλυτο κοκτέιλ. Όλο αυτό το ντοματόζουμο μόνο να σε βλάψει δεν μπορούσε, ενώ η παρουσία της βότκας σε κρατούσε μακριά από τον αποτρόπαιο χαρακτηρισμό της «ξενέρωτης». Η απορία μου ήταν πάντα γιατί αυτό το αθώο, σπιτικό ποτό ονομάστηκε «Bloody Mary», όπως δηλαδή ήταν το παρατσούκλι της Μαρίας Τυδόρ, η οποία στα πέντε χρόνια που βρέθηκε στον βρετανικό θρόνο εξολόθρευσε όσους προτεστάντες πρόλαβε, στο όνομα της ρωμαιοκαθολικής της πίστης. 

Η ιστορία πάντως αναφέρεται στον Ferdinand Petiot, μπάρμαν στο φημισμένο παριζιάνικο Harry’s Bar, που το 1921 έφτιαξε ένα θεραπευτικό ποτό για το hangover. Χυμός ντομάτας, λεμόνι, λίγη βότκα και μπαχαρικά είναι ό,τι πρέπει όταν έχεις παραπιεί. 

«Μαγειρεύουμε» κοκτέιλ 

Θέλετε να το φτιάξουμε μαζί, τώρα που οι ντομάτες βρίσκονται στο φόρτε τους; Παίρνουμε ένα κιλό ώριμες σφιχτόσαρκες ντομάτες, τις πλένουμε και τις περνάμε στον αποχυμωτή. Στύβουμε ένα λεμόνι και καθαρίζουμε ένα τρυφερό κλαράκι σέλερι… Ένα σωστό Bloody Mary έτσι πρέπει να ξεκινάει. Γιατί ακόμα και σ’ ένα κοκτέιλ, σας ορκίζομαι, η διαφορά είναι τεράστια αν ο τοματοχυμός είναι απολύτως φρέσκος. Επόμενη κίνηση η βότκα. Σκέτη! Όχι λεμόνια, πορτοκάλια, βανίλιες και πιπέρια! Μια Absolut απλή, μια Smirnoff mild ή μια Stolichnaya είναι ό,τι πρέπει. Στη συνέχεια, Tabasco και Worcestershire Sauce. Τέλος, αλάτι σέλινου, έτοιμο ή home made: ξεραίνοντας στον φούρνο μικρά κομματάκια σέλερι που θα ανακατέψουμε με ημίχοντρο αλάτι. Πιπέρι και λεμόνι συμπληρώνουν τη συνταγή.

Στον ήλιο του μεσημεριού

Η αθωότητα της ντομάτας ταιριάζει στο φως της ημέρας. Το Bloody Mary για μένα σερβίρεται μόνο μεσημέρι και με λίγα συνοδευτικά είναι ένα πλήρες γεύμα, ελαφρύ, τονωτικό και χορταστικό. 

 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Όλα τα υλικά να είναι καλά παγωμένα

6 μεζούρες χυμός ντομάτας, 

3 μεζούρες βότκα, 1 μεζούρα χυμός λεμονιού, 

1 κουταλάκι του καφέ Worcestershire sauce, 

2 σταγόνες Tabasco, αλάτι σέλινου, αλάτι και πιπέρι 

Σ’ ένα μεγάλο, ψηλό ποτήρι (tumbler) βάζουμε

4 παγάκια, τον χυμό λεμονιού, τη Worcestershire sauce, τη βότκα και το Tabasco. 

Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και ανάλογα με το γούστο αλάτι, πιπέρι και αλάτι σέλινου. 

 

Οι παραλλαγές

Με τεκίλα: Bloody Maria

Με τζιν: Highlander’s Blood

Με ζωμό από στρείδια ή χτένια: Bloody Marine

Με ζωμό κρέατος: Bloody Bull

Χωρίς αλκοόλ, για ανήλικους με στυλ: Virgin Mary.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή