Πατέντα με φυλλάδια κοκαΐνης

Πατέντα με φυλλάδια κοκαΐνης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πατέντα που είχε επινοήσει το βολιβιανό καρτέλ προκειμένου να στέλνει στην Ελλάδα κοκαΐνη σε μη ανιχνεύσιμη μορφή κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Επειτα από μυστικές έρευνες μηνών πέτυχαν την κατάσχεση 53 διαφημιστικών φυλλαδίων εμποτισμένων με καθαρή κοκαΐνη, βάρους 5 κιλών. Είχαν ταχυδρομηθεί από τη Βραζιλία σε διευθύνσεις σε Αττική και Κρήτη και μετά τη χημική επεξεργασία τους, εκτιμάται ότι θα «έδιναν» 15 κιλά κοκαΐνης, υψηλής καθαρότητας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, υπήκοοι Αλβανίας, Βενεζουέλας, Κολομβίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας και Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, ένας 44χρονος Αλβανός στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο «εγκεφάλου», καθώς και ένας 62χρονος Κολομβιανός, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε στην Ελλάδα κατ’ εντολή του καρτέλ για να επεξεργαστεί τα φυλλάδια και να αφαιρέσει απ’ αυτά την εμποτισμένη κόκα. Επτά ακόμα μέλη της ομάδας διέφυγαν τη σύλληψη και φέρονται να βρίσκονται σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Μεταξύ αυτών, ένας άνδρας με το προσωνύμιο «Κομαντάντε», που -κατά πληροφορίες- κινείται μεταξύ Κολομβίας και Ολλανδίας.

Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, για τα ευρήματα των ερευνών ζήτησαν να ενημερωθούν οι υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. «Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά η μεθοδολογία μεταφοράς και διακίνησης κοκαΐνης σε μη ανιχνεύσιμη μορφή» δήλωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης.

Η σπείρα πιθανολογείται ότι ξεκίνησε τις εισαγωγές κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2016. Στο διάστημα της έρευνας προέκυψε ότι τα μέλη της επικοινωνούσαν μέσω εφαρμογών και προγραμμάτων όπως Facebook και Viber, ενώ είχαν αναπτύξει και ένα δικό τους κώδικα κρυπτογράφησης, χρησιμοποιώντας γράμματα αντί αριθμών και το αντίστροφο.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους ήταν ήδη γνωστοί στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ο 44χρονος Αλβανός «εγκέφαλος», γνωστός με ψευδώνυμα όπως «θείος», «χοντρός» και «γκριζομάλλης» είχε το 2008 και το 2013 κατηγορηθεί για συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη. Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για διακίνηση ναρκωτικών είχε επιβληθεί το 2013 και στον «εξ απορρήτων» του αρχηγού, 35χρονο υπήκοο Αλβανίας, γνωστό με τα προσωνύμια «Βουνό» και «χοντρούλης». Αντίστοιχα, ο 62χρονος Κολομβιανός «χημικός» ήταν ήδη από το παρελθόν γνωστός στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ως «ειδικός» στη μετατροπή της κόκας από τη συγκεκαλυμμένη μορφή της σε σκόνη.

Από τη μυστική έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα διατηρούσε επαφές με το καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, από όπου προμηθεύονταν τα ναρκωτικά στη μη ανιχνεύσιμη μορφή τους. Διαπιστώθηκε ενδεικτικά ότι ένας 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας, μέλος της σπείρας, ταξίδεψε τον Απρίλιο στη Βολιβία απ’ όπου αγόρασε 5 κιλά κοκαΐνη εμποτισμένη σε διαφημιστικά φυλλάδια. Στη συνέχεια, τα ταχυδρόμησε σε παραλήπτες σε Αττική και Κρήτη και έπειτα από μια στάση του στην Ισπανία ήρθε στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από συνεργούς του. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο «μάγειρας» ή «χημικός» που θα «έβγαζε» την κοκαΐνη από τα φυλλάδια. Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν 53 διαφημιστικά φυλλάδια εμποτισμένα με ναρκωτικά, κοκαΐνη και χασίς, 35.000 ευρώ σε μετρητά κ.ά.

Νομιμοποίηση χρημάτων

Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να νομιμοποιούσε τα κέρδη του από τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω αγοραπωλησίας κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Τη συγκεκριμένη μεθοδολογία εξάλλου είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν αρκετοί ακόμα μεγαλέμποροι ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος που συνελήφθη το 2004 για διακίνηση 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό «Africa I».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή