Αλλάζει το σύστημα ψυχιατρικών εφημεριών

Αλλάζει το σύστημα ψυχιατρικών εφημεριών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλική εναλλαγή των ημερών εφημερίας των ψυχιατρείων και των ψυχιατρικών τμημάτων δημόσιων νοσοκομείων, πλήρης ενεργοποίηση όλων των ψυχιατρικών κλινών για οξέα περιστατικά και ανάπτυξη ψυχιατρικών τομέων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ εντός και εκτός Λεκανοπεδίου, είναι μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζει το υπουργείο Υγείας για την αλλαγή του συστήματος ψυχιατρικών εφημεριών του Λεκανοπεδίου.

Το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη ύπαρξη ράντζων στις ψυχιατρικές κλινικές. Είναι ενδεικτική η κατάσταση που επικρατεί σταθερά την τελευταία δεκαετία –τουλάχιστον– στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου διαθέτει 20 κλίνες και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτή είναι μονίμως υπερδιπλάσιος. Οι περισσότεροι, δε, ασθενείς νοσηλεύονται ακουσίως με εισαγγελική εντολή. Για τα ψυχιατρικά περιστατικά στο Λεκανοπέδιο διατίθενται συνολικά περίπου 500 κλίνες. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – Δαφνί λειτουργούν 225 κλίνες, στο Δρομοκαΐτειο 140, και στα επτά ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων ΕΣΥ 146 κλίνες. Ο αριθμός των κλινών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Πολλώ δε μάλλον όταν συχνά γίνονται διακομιδές ασθενών για νοσηλεία και από περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο ΨΝΑ με τις 225 κλίνες στα τμήματά του, νοσηλεύονταν 263 ασθενείς. Η πληρότητα των κλινών του ΨΝΑ είναι κατά μέσον όρο στο 120%, του Δρομοκαΐτειου στο 115% και των ψυχιατρικών τομέων των νοσοκομείων στο 160%. Το Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο εφημερεύουν από δύο ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη το Δρομοκαΐτειο, Τετάρτη και Παρασκευή το Δαφνί), και τις υπόλοιπες ημέρες οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων.

Rotation

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους επικεφαλής των τμημάτων και εμπλεκόμενους φορείς για την αλλαγή του συστήματος ψυχιατρικών εφημεριών. Κατά πληροφορίες, μία από τις παρεμβάσεις που εξετάζει το υπουργείο είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα εναλλαγής – rotation, των ημερών εφημερίας των νοσοκομείων, ανά τρίμηνο, προκειμένου να γίνεται πιο «δίκαιη» κατανομή των ασθενών αλλά και του εφημεριακού βάρους για τους εργαζομένους. Επιπλέον, το υπουργείο θα επιδιώξει την πλήρη ενεργοποίηση όλων των ψυχιατρικών κλινικών (π.χ. οι πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές εφημερεύουν «επικουρικά» σήμερα), ενώ θα επιχειρήσει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη και ένταξη στις εφημερίες ψυχιατρικών τομέων των νοσοκομείων Ασκληπιείο Βούλας, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και ΓΟΝΚ Αγιοι Ανάργυροι, που εκτιμάται ότι θα προσθέσουν στο σύστημα επιπλέον 80 κλίνες.

Η πρώτη συνάντηση για το νέο σχέδιο ψυχιατρικών εφημεριών στο Λεκανοπέδιο –στόχος είναι να είναι έτοιμο αρχές Οκτωβρίου– πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Στη συνάντηση αυτή προτάθηκε και η αύξηση των εφημεριών των δύο ψυχιατρείων κατά μία ημέρα έκαστο. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Το επόμενο διάστημα θα γίνει και νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή