Βραζιλία: Βαρύ πλήγμα για τον Λούλα

Βραζιλία: Βαρύ πλήγμα για τον Λούλα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Δικαστήριο της Βραζιλίας επέβαλε ποινή κάθειρξης εννιάμισι χρόνων στον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για διαφθορά και «ξέπλυμα» χρήματος. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί βαρύ πλήγμα για έναν πολιτικό που άσκησε μεγάλη επιρροή σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική επί δεκαετίες και διεκδικεί την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική.

Η δίωξη εναντίον του κ. Ντα Σίλβα ή «Λούλα», όπως είναι γνωστός στους ομοεθνείς του και σ’ όλο τον κόσμο, βασίστηκε στην κατηγορία ότι εισέπραξε 1,1 εκατ. δολάρια από κατασκευαστική εταιρεία για να βελτιώσει το διαμέρισμα που διατηρεί σε παραθαλάσσια περιοχή. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα πάντα με τις εισαγγελικές αρχές, χάρισε στην εν λόγω εταιρεία ευνοϊκές συμβάσεις με το κρατικό μεγαθήριο στον τομέα των πετρελαίων, την Petrobras.

Ο 71χρονος Λούλα είναι ένας χαρισματικός ηγέτης που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, αγωνίστηκε εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας και έθρεψε διεθνείς φιλοδοξίες για τη χώρα του, βοηθώντας τη να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ωστόσο, η πυρετώδης οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας κάποια στιγμή έμεινε από καύσιμα. Σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα που το έπληξαν, το κυβερνών Κόμμα Εργατών είδε την επιρροή του να μειώνεται και έχασε την προεδρία όταν η Γερουσία αποφάσισε να καθαιρέσει τη διάδοχο του Λούλα, Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι δεν είχε κατηγορηθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Σε πείσμα των δικαστικών περιπετειών του, ο Λούλα σχεδιάζει να κατεβεί και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος στις εκλογές του 2018. Στις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως το φαβορί της αναμέτρησης, αλλά η καταδίκη του θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των φιλοδοξιών του.

Οι συνήγοροι του Λούλα άσκησαν έφεση στην καταδικαστική απόφαση, επομένως βάσει του νόμου αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως αν η υπόθεση τελεσιδικήσει εναντίον του. Ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο, που του επέβαλε την ποινή κάθειρξης, θεωρείται από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο πιο επικίνδυνος αντίπαλός του σε μια υποθετική αναμέτρησή τους στις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, και ο εν ενεργεία πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κλονίζεται από σκάνδαλα. Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελικές αρχές τού απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά, εντείνοντας την ηθική κρίση που έχει απαξιώσει το βραζιλιάνικο πολιτικό κατεστημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή