Το μέλλον του QE διχάζει την ΕΚΤ, που φοβάται αναταράξεις στις αγορές

Το μέλλον του QE διχάζει την ΕΚΤ, που φοβάται αναταράξεις στις αγορές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να ανακοινώσει κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο ότι από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal. Οι αναλυτές υπενθύμισαν τη μεγάλη αναστάτωση στις αγορές των αναδυόμενων χωρών, την οποία προκάλεσε η προαναγγελία περιορισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed τον Μάιο του 2013. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να αποφύγει ανάλογη επανάληψη του φαινομένου. Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνέδριο της Τράπεζας στην Πορτογαλία, στις 27 Ιουνίου, ότι «η Τράπεζα θα μειώσει τα μέτρα τόνωσης, ενόσω η οικονομία επιταχύνει τον ρυθμό της», προκλήθηκε άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και ενίσχυση του ευρώ προς το δολάριο.

Λίγες μέρες μετά, οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο του 2016. Ηταν στις 6 Ιουλίου, ακριβώς τη μέρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ (Ιούνιος) – ακριβώς μετά τη συνεδρίαση, οι αποδόσεις τους είχαν διπλασιαστεί. Αυτό που πυροδότησε τις μαζικές πωλήσεις των γερμανικών τίτλων ήταν από το κείμενο των πρακτικών προέκυπτε ότι η διοίκηση της Τράπεζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τη δέσμευσή της για αύξηση αγορών τίτλων. Επιπλέον, απέσυρε τη δέσμευσή της για περαιτέρω μείωση επιτοκίων δανεισμού, αν χρειαστεί. Πρόθεση του Μάριο Ντράγκι είναι να διατηρεί ήπιους τόνους, να μη δημιουργηθούν προσδοκίες περί του σύντομου τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και να μη υπάρξει νευρικότητα στις αγορές.

Εν αναμονή ενδείξεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να δώσει κάποια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στην ομιλία του στη διάσκεψη που διοργανώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτι, από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, αναφέρει η WSJ. Το δίλημμα για την ΕΚΤ είναι ότι ενώ η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος στο 1,3% για τον Ιούνιο, έναντι στόχου 2%. Εχοντας αυτά τα στοιχεία κατά νου, ο Πέτερ Πράετ, ο ανώτατος οικονομολόγος της EKT, συνιστά υπομονή, «επειδή ακόμα η αποστολή μας δεν έχει επιτευχθεί». Πάντως, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλά οκταετίας (9,3%), ενώ παρουσιάζουν άνοδο οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι περισσότεροι αναλυτές και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένουν ότι, αν μη τι άλλο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο οι αξιωματούχοι της Ευρωτράπεζας θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της πολιτικής αναθέρμανσης της οικονομίας, μετά το 2017. Υπάρχει, ωστόσο, διάσταση απόψεων μεταξύ των αναλυτών. Ορισμένοι προβλέπουν εφάπαξ μείωση στις αγορές τίτλων και άλλοι κάνουν λόγο για σταδιακή ελάττωση κατά 10 δισ. ευρώ τον μήνα. Διάσταση απόψεων, όπως είναι αναμενόμενο, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό και εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Αυστρίας στο διοικητικό της συμβούλιο αλλά και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ, δείχνουν ότι δεν έχουν υπομονή και θέλουν άμεσα να στείλουν το μήνυμα ότι η ΕΚΤ οδηγείται σε σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής. Πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα δεν είναι ο καιρός για αλλαγή πολιτικής, «αν και αυτό μπορεί να μεταβληθεί». Τέλος, σύμφωνα με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, «οι μειώσεις στην αγορά τίτλων είναι σωστό μέτρο, αρκεί να μην πλήττεται η ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή