Τέλος καλό, όλα καλά για τρεις νεαρές Αφγανές

Τέλος καλό, όλα καλά για τρεις νεαρές Αφγανές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεαρές Αφγανές τελικά έλαβαν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσιγκτον από τις 16 έως τις 18 Ιουλίου, αφού αρχικά τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές.

Αρχικά οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό σε πολλούς μαθητές και φοιτητές από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, βάσει του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες κάποιων χωρών.

Μετά τις δημόσιες επικρίσεις για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των νεαρών κοριτσιών από την επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Τραμπ αναθεώρησε τη στάση της, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

163 ομάδες-157 χώρες

«Είμαι ευγνώμων προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που φρόντισαν ώστε το Αφγανιστάν να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό τον διεθνή διαγωνισμό φέτος», δήλωσε ο πρόεδρος του διαγωνισμού FIRST Global Challenge, ο πρώην ναύαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και πλέον γερουσιαστής Τζο Σίστακ, υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Υεμένη, τη Λιβύη και το Μαρόκο.

«Οι 163 υποψήφιες ομάδες από 157 χώρες έλαβαν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών από το Ιράν, το Σουδάν, καθώς και της ομάδας που αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες», τόνισε ο Σίστακ.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης των ΗΠΑ έθεσαν υπό κράτηση έναν Ιρανό ερευνητή καρκίνου που όδευε σε νοσοκομείο της Βοστώνης για να εργαστεί ως ακαδημαϊκός, ανέφεραν αξιωματούχοι του νοσοκομείου προχθές.

Ιρανός ακαδημαϊκός

Η κράτηση του Μοσέν Ντεναβί, μαζί με τη γυναίκα και τα τρία τους παιδιά, δεν φέρεται να σχετίζεται με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και με νομικούς που ειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης. Οπως σημείωσαν, ο Ντεναβί ήταν κάτοχος νόμιμης βίζας για άδεια εισόδου.

«Αυτός και η οικογένειά του κρατούνται στο αεροδρόμιο Λόγκαν και υποτίθεται ότι θα σταλούν πίσω στο Ιράν αργότερα», δήλωσε ο Ρομπ Γκράχαμ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, με ανακοίνωσή του. «Το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ελπίζει ότι η υπόθεσή του θα λυθεί γρήγορα και ο δρ Ντεναβί μαζί με την οικογένειά του θα απελευθερωθούν και θα τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ», προσέθεσε.

Κανένας εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

«Με βάση ό,τι γνωρίζουμε, η υπόθεση δεν αφορά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα. Πρόκειται πιθανώς για κάτι πολύ πιο ηλίθιο από αυτό», τόνισε η Σούζαν Τσερτς, πρόεδρος της Ενωσης Αμερικανών Δικηγόρων Μετανάστευσης της Νέας Αγγλίας.

«Οι κανόνες υποδεικνύουν ότι, αν κατέχεις νόμιμη βίζα, τότε θα πρέπει να σου επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα». Ο Ντεναβί, η γυναίκα του και τα παιδιά του, το μικρότερο από τα οποία είναι 7 μηνών, συνελήφθησαν αργά τη Δευτέρα, τόνισε η Τσερτς σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Την ίδια στιγμή, ενώ η επιστήμη, η τεχνολογία και η εξέλιξή τους βάλλονται στις ΗΠΑ, εξαιτίας των διάφορων απαγορεύσεων, είναι για πολλούς απορίας άξιον πως η χώρα θα καταφέρει να διατηρήσει την πρωτοπορία, εφόσον αποκλείει επιστήμονες που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να εργασθούν στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή