ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για τις ιδιωτικοποιήσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ απέσπασαν οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εκθείασε την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον Τζον Κάλαμος και ευχήθηκε ν’ αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω επενδύσεις αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Κίνα ως έναν σημαντικό επενδυτικό παράγοντα στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ εκθείασε τον ρόλο της Cosco στον εκσυγχρονισμό του λιμένα Πειραιώς. «Ο ρόλος της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά», είπε, «έχει βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, έχει βοηθήσει στην άνοδο του Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη, εν μέρει λόγω του γεγονότος πως οι Κινέζοι έχουν φέρει τεχνολογία, μια πειθαρχημένη προσέγγιση στις εργασιακές σχέσεις, έχουν κάνει το λιμάνι να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά».

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για κάποια συγκεκριμένη εθνικότητα που επενδύει στην Ελλάδα. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η διαφάνεια και οι κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και εκθείασε ως μια τέτοια αποκρατικοποίηση τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. «Αν κοιτάξετε στις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων», είπε χαρακτηριστικά, «όλοι γνωρίζουν ποια είναι η Fraport, όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος. Υπάρχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο, που καθορίζει τι σχεδιάζουν να κάνουν. Μία εταιρεία σαν του Κοπελούζου, η οποία ακολουθεί τα αμερικανικά πρότυπα και τη λειτουργική διαφάνεια, είναι ένας καλός συνεργάτης για τη διαφάνεια που έχει, την αξιοπιστία, τα δημοκρατικά πρότυπα στη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της σε μια παγκόσμια αγορά, η οποία γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και περισσότερο ανταγωνιστική».

Ερωτηθείς, ωστόσο, αν η Ρωσία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν έλλειμμα διαφάνειας και επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης άφησε υπόνοιες ότι υπάρχουν και συναλλαγές όπου η διαφάνεια δεν είναι υψηλή. «Σίγουρα, θα έλεγα ότι υπάρχουν πρόσφατες συναλλαγές όπου το ποσοστό διαφάνειας δεν ήταν τόσο επαρκές», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια από τις συναλλαγές αυτές δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος επιθυμεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, ο κ. Πάιατ ευχήθηκε «ότι ο (Τζον) Κάλαμος θα αποτελέσει τον καταλύτη και για άλλους αμερικανικούς ομίλους και ευελπιστώ να δουν (τις επενδύσεις) με νέα ματιά, ιδίως οι ελληνοαμερικανικοί όμιλοι».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ