Ελληνοσερβική συνεργασία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργασία της ΔΕΗ με τη σερβική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού (EPS) στους τομείς των υποδομών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή στρατηγική Ελλάδας και Σερβίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Αντιτς. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στη στενότερη συνεργασία όσον αφορά τη διεύρυνση του κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στα Βαλκάνια, με την ένταξη του διασυνδετηρίου αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας, καθώς και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσω της χρήσης του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης. Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Στο ναδίρ η οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική

Απογοητευτική εξακολουθεί να είναι η εικόνα της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αττικής, παρά την πρόσκαιρη βελτίωση που καταγράφηκε, κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ εντός της εβδομάδας, στην Αττική εκδόθηκαν μόλις 206 οικοδομικές άδειες για κτίρια κάθε είδους κι αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 4,3% με βάση την επιφάνεια, αλλά 16,2% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Εν ολίγοις, υπάρχει ακόμα περιθώριο για να βρεθεί ο… πάτος του βαρελιού.

Στα επίπεδα του 2014 η κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.

H σημερινή κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έφθασε τα 56,395 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30,56% του περυσινού ΑΕΠ της χώρας, ενώ ξεπέρασε και την κεφαλαιοποίηση στις 31/12/2014, που είχε κλείσει στα 53,415 δισ. ευρώ. Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην 7ετή ύφεση καταγράφηκε στις 31/12/2013, όπου η αξία της αγοράς είχε ανέλθει στα 68,137 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία χρονιά, το 2009, πριν από την έναρξη της ύφεσης, η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 83,128 δισ. ευρώ. Η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είχε καταγραφεί στα 26,294 δισ. ευρώ (30/12/2011).

Λάθη στις δηλώσεις των αγροτών

Ενας κωδικός της φορολογικής δήλωσης έχει βάλει σε μπελάδες και απίστευτη ταλαιπωρία τους αγρότες, οι οποίοι ενδεχομένως να πρέπει να μεταβούν στην εφορία για να διορθώσουν τις παραλείψεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα, με βάση το αρχείο που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ήταν γεμάτο λάθη. Οπως φαίνεται, η νέα παράταση είναι προ των πυλών.

Μειώθηκε ο δανεισμός των τραπεζών από ELA

Κατά 2,7 δισ. ευρώ περιορίστηκε τον Ιούνιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, που περιλαμβάνει τη ρευστότητα μέσω του ELA και την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε στα 54,2 δισ. ευρώ από 56,9 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαΐου. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά τη μείωση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, που περιορίστηκε στα 37,9 δισ. ευρώ από 40,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως, αλλά και την οριακή αύξηση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 16,3 δισ., από 16,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από τον ΕLA, το όριο του οποίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα, έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά. Αυτό το όριο μαζί με το «μαξιλάρι» ασφαλείας φθάνει τα 41,6 δισ. ευρώ και ισχύει έως την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή