Πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων στον Μόλυβο

Πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων στον Μόλυβο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 100 εθελοντές και εθελόντριες, νοικοκυρές και επιχειρηματίες, εργάζονται πυρετωδώς για το 1ο Φεστιβάλ Λεσβιακής Γαστρονομίας 1ο Lesvos Food Fest που θα πραγματοποιηθεί στον Μόλυβο από σήμερα έως την Κυριακή. Ενα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων με επίκεντρο τα σύμβολα του λεσβιακού τραπεζιού, σαρδέλα, γλυκάνισο και ελιά πλαισιώνει τις δράσεις ανάδειξης του ντόπιου μεζέ – νοικοκυρές θα δείξουν μαγειρέματα, τα παιδιά παραδοσιακά παιχνίδια κ.ά.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της ΓΣΕΒΕ, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το Σωματείο Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων της περιοχής ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη γαστρονομική γιορτή, με στόχο να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλο το νησί. «Η Λέσβος χάρη στη γεωγραφική της θέση αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, στις μυρωδιές και στις συνταγές του τόπου. Εκεί όπου η Δύση ανταμώνει αρμονικά με την Ανατολή, πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενούς τομέα στην εποχή τους και το πάθος των οικοτεχνιών που αναδεικνύουν τα πρότυπα της υγιεινής μεσογειακής διατροφής» λέει στην «Κ» ο Νίκος Μόλβαλης, πρόεδρος του Φορέα και του Σωματείου.

Μπαίνοντας στον οικισμό από τη ΒΑ πύλη «μπαρμάκα» του οικισμού, περπατώντας στο βορινό μεγάλο καλντερίμι που διασχίζει την παλιά χριστιανική συνοικία του Μολύβου και οδηγεί στην αγορά, βλέπεις τους τρόπους και τις μαγειρικές τεχνικές της λεσβιακής κουζίνας, εξηγεί η Ραλλού Κράλλη, δραστήριο μέλος του Φορέα και της τοπικής κοινωνίας. Κάτω από τα τείχη του κάστρου στο «Μαγαζάκι», στον «Φόρο», στα «Γκρέμνα» μέχρι κάτω προς το λιμάνι στη «Χαντάκα», προσθέτει, οι γυναίκες με τα επιδέξια χέρια τους και τις παραδομένες από μάνα σε κόρη, από γιαγιά σε εγγονή συνταγές μετατρέπουν τα πρωτογενή ακατέργαστα υλικά σε προϊόντα έτοιμα για την κουζίνα.

Σε εργαστήρια μαγειρικής θα μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες της περιοχής. «Οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες ρίχνουν στο λάδι τα τυριά, φουρνίζουν τις μυζήθρες, μαζεύουν τη μυριστική τους ρίγανη για την κουζίνα, τα μύγδαλα και τα καρύδια για τις γιορτές, τους αρραβώνες και τους γάμους. Αποξηραίνουν τα λαχανικά τους, ζυμώνουν τον τραχανά και τις χάχλες τους, τα κριθαράκια τους και τους γιοφκάδες. Αργότερα μαζεύουν τα σύκα και φτιάχνουν τα πετιμέζια τους. Αυτή η ζώσα παράδοση διατρέχει όλες τις γειτονιές και τις αυλές του Μολύβου τα καλοκαιρινά ζεστά απογεύματα» επισημαίνει η κ. Κράλλη. Τη δεύτερη μέρα πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν τα παιδιά που θα μυηθούν στις αισθήσεις και στην τέχνη της μαγειρικής, παρουσιάζοντας τους γλυκούς και αλμυρούς γκιοζλεμέδες, ενώ το βράδυ το φεστιβάλ μεταφέρεται στην παραλία με κιθάρες και cocktail εμπνευσμένα από ποτά που παράγονται από τις λεσβιακές ποτοποιίες (ούζο, τσέρι, μπράντι, λικέρ). Τιμώμενο πρόσωπο, ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου σε ρόλο-έκπληξη, παρουσιάζει τοπικά υλικά και συνταγές.

Αφιέρωμα στο ούζο

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο ούζο και πλαισιώνεται από χορευτικά σωματεία και ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Μολύβου –και όχι μόνο– θα σερβίρουν το παραδοσιακό «ούζο με μεζέ», φέρνοντας στο προσκήνιο την καθημερινή συνήθεια του παλιού καφενείου. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ παρουσιάζονται τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με τη διαδικασία παραγωγής του αλατιού στις αλυκές Καλλονής που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου. Επίσης, τo Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου θα φιλοξενήσει ελαιοπαραγωγούς για γνωριμία των επισκεπτών με την Αδραμιτιανή, την Κολοβή και τη Λαδιολιά, από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο ΠΓΕ (προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) λεσβιακό ελαιόλαδο. Η γευσιγνωσία oliveoiltasting που θα συνοδεύεται από την παραδοσιακή καπιράδα (ψημένο ψωμί).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή