Η Βίβιαν, η Σκάρλετ, η Μπλανς

Η Βίβιαν, η Σκάρλετ, η Μπλανς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά της αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του σινεμά και του θεάτρου. Η Βίβιαν Λι δεν ήταν απλώς η ηθοποιός που ενσάρκωσε τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα στο «Οσα παίρνει ο άνεμος». Ηταν η γυναίκα-σύμβολο ομορφιάς και ταλέντου μιας ολόκληρης εποχής και επιπλέον, μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε, αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικότερα ζευγάρια στην ιστορία του κινηματογράφου. Η συναρπαστική ζωή της, από τα προπολεμικά χρόνια στο Λονδίνο ώς το Χόλιγουντ και τον θάνατό της το 1967, καθρεφτίζεται σε μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων η οποία βγαίνει τον Σεπτέμβριο σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Η συλλογή, που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο, περιλαμβάνει πίνακες, κοσμήματα, ρούχα, βιβλία, έπιπλα, σερβίτσια, έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα που φέρουν λίγη (ή πολλή) από την αύρα της μεγάλης σταρ. Μέσα από αυτά –καθώς θα υπάρξει και έκθεσή τους– το κοινό μπορεί να πληροφορηθεί περισσότερα για τη γυναίκα την οποία έχει κυρίως ταυτίσει με τους μεγάλους της ρόλους: φαίνεται, για παράδειγμα, η αγάπη της Λι για την τέχνη και η στήριξη που παρείχε σε σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες, όπως και η αγάπη της για τα βιβλία και τη μόδα.

Φυσικά, η συλλογή περιλαμβάνει και πολλά αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με την καριέρα της ηθοποιού. Από το προσωπικό της αντίτυπο του «Οσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ μέχρι το αυθεντικό σενάριο της ταινίας, δωρισμένο από τους συμπρωταγωνιστές της, και την περούκα που φορούσε ως Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείο ο Πόθος», τα κειμήλια αυτά έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Αποτελούν άλλωστε υλικά σπαράγματα ρόλων οι οποίοι έμειναν στην ιστορία και μελετώνται ακόμη ως παραδείγματα στις σχολές υποκριτικής ανά τον κόσμο. «Η Βίβιαν έχει τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ξεχωρίσει από οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό έχω γνωρίσει ποτέ. Θα σερνόταν ακόμα και πάνω σε σπασμένα γυαλιά αν πίστευε ότι αυτό θα βοηθούσε την ερμηνεία της», έλεγε για εκείνη ο Ελία Καζάν, ο άνθρωπος που τη σκηνοθέτησε στο «Λεωφορείο ο Πόθος». Αυτός ο ρόλος, που της χάρισε και το δεύτερο Οσκαρ της καριέρας της, ήταν και ο σπουδαιότερος, παρ’ όλη την (λογική) δημοφιλία της Σκάρλετ Ο’ Χάρα.

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, σημαντικό μέρος της ζωής της Βίβιαν Λι είναι συνδεδεμένο με τον σύζυγό της επί μια εικοσαετία (1940-1960) Λόρενς Ολίβιε. Η σχέση αυτή τεκμαίρεται και από αρκετά αντικείμενα της προς δημοπράτηση συλλογής, όπως ένα εντυπωσιακό χρυσό δαχτυλίδι με εγχάρακτη την επιγραφή «Laurence Olivier Vivien Αιώνια» ή μια ασημένια ταμπακιέρα που χάρισε στο ζευγάρι ο άνθρωπος στον οποίο λέγεται ότι η Βίβιαν χρωστούσε τον ρόλο της στο «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή