Παγωτό στην Αθήνα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα κομίζω δροσερά χαμπέρια. Παγωμένα. Θα σας μιλήσω για τα αγαπημένα μου παγωτατζίδικα. Που δεν φτιάχνουν υπερδιογκωμένα, εντονότατων χρωμάτων και αρωμάτων παγωτά. Αποφύγετέ τα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σκέτη χημεία. 

Θα ξεκινήσω με το καϊμάκι-βόμβα της Στάνης στον Πειραιά (Πλατεία Κοραή, Τ/210-41.74.235). Η συνταγή είναι του αυθεντικού ντοντουρμά και την έφερε ο Σμυρνιός Στυλιανός Κουντούρας, που άνοιξε το καφέ-ζαχαροπλαστείο τη δεκαετία του ’20. Το γάλα ελληνικό πρόβειο, το σαλέπι (απαραίτητο για μαστιχωτό καϊμάκι) από τη Φλώρινα. Δοκιμάστε το σκέτο, μία μπάλα στο γυάλινο μπολάκι, και κάντε το εξής: ζουλήξτε το λίγο με το κουτάλι, διπλώστε το και πάρτε μία κουταλιά για να δείτε πόσο μαστιχωτό είναι. 

Καλό καϊμάκι κάνει και ο υπεραιωνόβιος Βάρσος στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5, Τ/210-80.12.472). Θα βρείτε επίσης καλό παρφέ, παγωτό φουντούκι και γεύσεις καλοκαιρινών φρούτων. Στον τομέα παρφέ οι Αφοί Ασημακόπουλοι στο κέντρο σκίζουν (Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092). Πληθωρική η λευκή κρέμα, μια ωραία ολόπαχη μους με καλής ποιότητας ξηρούς καρπούς, καβουρδισμένους, και φρουί γλασέ. Η σοκολάτα εξίσου καλή. Το γάλα από  τα Μεσόγεια. 

Στο παλλόμενο Σύνταγμα σταματώ συχνά πυκνά στο Le Greche (Μητροπόλεως 16Α, Τ/216-70.06.458) για αυθεντικό, κρεμώδες τζελάτο ιταλικής τεχνοτροπίας. Το σιτσιλιάνικο φιστίκι είναι αρχηγός, οι σοκολάτες απίθανες – ειδικά αυτή με το ρούμι και τα δαμάσκηνα, τι ρουαγιάλ παγωτό! Δοκιμάστε επίσης τη ρικότα με περγαμόντο και Aperol, το γιαούρτι, αλλά και τα χειροποίητα σάντουιτς με παγωτό. Έχουν δεύτερο κατάστημα στον Φάρο Ψυχικού (Λυκούργου 2, Τ/213-04.16.299). 

Αυθεντικό τζελάτο έχει και το Solo Gelato (Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.622, Aγγ. Μεταξά 7-9, Πειραιάς, Τ/210-41.11.212). Ο δημιουργός του Νίκος Χριστογεώργoς έχει στο κύτταρό του το παγωτό. Ο παππούς του είχε γαλακτοπωλείο στο Χαλάνδρι από το 1930, όπου έφτιαχνε καϊμάκι σε ξύλινο κάδο. Το 1967 πρώτοι έφεραν με τον γιο του την παγωτομηχανή Frigo, που τη δούλευε και ο Νίκος μέχρι το 1989. Τώρα το έχει γυρίσει στο τζελάτο: έξοχο το φιστίκι, η στρατσιατέλα, η αμαρένα, η τζιαντούγια, το μάνγκο, το μασκαρπόνε με σύκο…

Tο Περιστέρι το ’χω μάθει τελευταίως (και) για το το Fatto a mano (Κώστα Βάρναλη 21, Τ/210-57.77.407). Μα τι παγωτά είναι αυτά! Δεν βάζουν ενισχυτικά, χρωστικές, σταθεροποιητές, εξ ου και λιώνουν γρήγορα. Είναι κρεμώδη, με «σκοτωμένα» χρώματα, λεπτά αρώματα. Τα σορμπέ είναι τραγανά με τη φυσική αψάδα και την ατόφια γεύση των φρούτων. Εξαίσιο το παγωτό καφέ, η πικρή σοκολάτα, το λουκούμι τριαντάφυλλο, το ανθότυρο με μέλι, το ρακόμελο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή