«εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

«εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Μουσείο Ακρόπολης και το Ιδρυμα Ωνάση συμπράττουν και παρουσιάζουν την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» με 129 αριστουργήματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου και ισάριθμες ιστορίες για τα συναισθήματα. Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης ανοίγει για το κοινό στις 18 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Οργή, φόβος, αγάπη, θρήνος και χαρά είναι ορισμένα από τα συναισθήματα που, όπως και τώρα, έτσι και τότε χαρακτήριζαν τους ανθρώπους. «Οσοι έχουν εξοικείωση με τον αρχαίο κόσμο, δεν θα έχουν ίσως ποτέ άλλη ευκαιρία να δουν έργα τέχνης τόσο διαφορετικά μεταξύ τους από τόσο διαφορετικά μουσεία, παρουσιασμένα στον ίδιο χώρο μέσα από την προβληματική του συναισθήματος. Ενας άλλος λόγος να επισκεφθεί κάποιος την έκθεση είναι ότι συνδέουμε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο όχι με το συναίσθημα αλλά με τον λόγο, τη φιλοσοφία», είχε πει στη Λίνα Γιάνναρου ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Αγγελος Χανιώτης στη Νέα Υόρκη («Κ», 20/3/17).

«Με αναπάντεχα λιτά, αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή», σημείωσε για την έκθεση ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η έκθεση έχει διττό ρόλο, εξυπηρετώντας τη εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και στην κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: «Οχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής». Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή