Σκληρή αντιπαράθεση Μαξίμου – Ν.Δ. για πνευματικά δικαιώματα και ΑΕΠΙ

Σκληρή αντιπαράθεση Μαξίμου – Ν.Δ. για πνευματικά δικαιώματα και ΑΕΠΙ

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για τον νέο νόμο που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα έδωσαν στην δημοσιότητα κύκλοι του υπουργού Επικρατείας. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Μετά από δεκαετίες αδιαφορίας και αδράνειας διαδοχικών κυβερνήσεων για το χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, με μοναδικό γνώμονα την προστασία και τη θωράκιση της πνευματικής δημιουργίας.

Ο νέος νόμος εισάγει ένα ολοκληρωμένο καθεστώς λειτουργίας για τη συλλογική διαχείριση στην Ελλάδα ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά (ΕΕEK L 84/72 20.3.2014).

1. Διασφαλίζεται για πρώτη φορά ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, οι οποίοι αποκτούν πλέον ενεργό ρόλο στη διαχείριση των δικαιωμάτων τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Μέσα από τη συμμετοχή τους στα καταστατικά όργανα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Γενική Συνέλευση Μελών και Εποπτικό Συμβούλιο) θέτουν οι ίδιοι τους όρους για την οικονομική εκμετάλλευση των έργων τους.

Η λειτουργία των ΟΣΔ βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Η πρόβλεψη Εποπτικού Συμβουλίου αποσκοπεί στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ενεργειών των φυσικών ή νομικών προσώπων που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οργανισμού. Προβλέπεται σύνταξη ετήσιας έκθεσης διαφάνειας, καθώς και δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

2. Στο πλαίσιο των αρχών διαφάνειας και λογοδοσίας βελτιώνονται και οι μηχανισμοί εποπτείας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης από το Κράτος. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την εποπτεία τους. Ενισχύονται οι κυρώσεις για τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων διαφάνειας και λογοδοσίας έναντι των μελών τους.

Ενισχυμένη είναι η εποπτεία και αναφορικά με τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, καθώς επιβάλλεται σε αυτές μια σειρά υποχρεώσεων, εάν έχουν τη μορφή της ΑΕ, ενώ αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα που υπόκεινται σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Επιβάλλονται και σε αυτές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο.

Ταυτόχρονα εισάγεται και η έννοια των ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση για να ρυθμιστεί η ιδιαιτερότητα της ελληνικής έννομης. Η πρόβλεψη επιβολής ως διοικητικό μέτρο Επιτρόπου Εξυγίανσης σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ή Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης είναι η έσχατη επιλογή με μόνο γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

3. Περαιτέρω εισάγεται διαδικασία διαμεσολάβησης για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για προαιρετική και συναινετική διαδικασία, η οποία έχει σκοπό να εμπλέξει τους χρήστες μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στον καθορισμό αμοιβών που χρεώνουν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Αντίστοιχες διαδικασίες προβλέπονται και σε άλλες χώρες, όπως Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία.

4. Ο νόμος περιέχει ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα εισάγεται ένα σύστημα ειδοποίησης και απομάκρυνσης περιεχομένου που προσβάλλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Επίσης θεσπίζεται η άρση του απορρήτου για τις προσβολές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό των δραστών των εγκλημάτων κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας που συντελούνται μέσω του διαδικτύου με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης στον ν. 2225/1994.

Εισάγονται προϋποθέσεις για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων. Προκειμένου ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης να μπορεί να παρέχει άδειες για περισσότερες της μίας χώρες της ΕΕ πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία αναφέρονται στον νόμο.

Με το νέο νόμο αποκαθίσταται η τάξη στη διαχείριση των δικαιωμάτων χιλιάδων δημιουργών, επιβάλλονται οι αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία, στις αποφάσεις και στη δράση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης και ενισχύεται ο έλεγχος των ως άνω οργανισμών όχι μόνο από τους εποπτεύοντες κρατικούς φορείς, αλλά και από τους ίδιους τους δημιουργούς».

«Η Kυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι σε όλους του Έλληνες δημιουργούς»

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθήνας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την άτυπη ενημέρωση για τα πνευματικά δικαιώματα από κύκλους του Υπουργού Επικρατείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καθυστερημένη παρέμβαση του Μαξίμου προσπαθεί μάταια να ελέγξει τις εντός ΣΥΡΙΖΑ φωνές διαμαρτυρίας για το τερατούργημα Κονιόρδου. Κι αυτό να συμβεί, οι φωνές δικαιούχων και χρηστών δεν πρόκειται να παύσουν. Κυβέρνηση και Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπέστησαν εχθές μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική ήττα. Αμήχανοι, αδύναμοι και ανίκανοι να υπερασπιστούν ένα χαοτικό συνονθύλευμα κακογραμμένων διατάξεων, δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε κανένα από τα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης. Δεν ήταν μόνο οι ασύλληπτες προχειρότητες και η τραγική έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας. Δεν ήταν μόνο η ρουσφετολογική καταιγίδα από φωτογραφικές τροπολογίες και πονηρές διατάξεις για την εξυπηρέτηση των ημετέρων, που εξευτέλισαν τη διαδικασία. Ήταν, κυρίως και πάνω από όλα, η αντίδραση, η αγωνία και η απόγνωση της συντριπτικής πλειοψηφίας δημιουργών και χρηστών απέναντι σε ένα νομοθετικό τερατούργημα που δημιουργεί δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα. Η κρίση στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων είναι δυστυχώς μπροστά μας. Η ευθύνη πλέον της Κυβέρνησης είναι τεράστια. Απέναντι σε όλους τους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή