Ακατάλυτοι οι δεσμοί Γαλλίας – ΗΠΑ

Ακατάλυτοι οι δεσμοί Γαλλίας – ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επιθεώρηση αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων από τους Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ στη θεαματική παρέλαση προς τιμήν της εθνικής επετείου της Γαλλίας, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον συνεχίζονταν οι αποκαλύψεις για τη συνάντηση του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο πριν από την εκλογική αναμέτρηση του 2016, με στόχο να εξασφαλίσει επιβαρυντικές πληροφορίες εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον. Οπως προκύπτει από νεότερο ρεπορτάζ, στην ίδια συνάντηση συμμετείχε ο Ρωσοαμερικανός λομπίστας Ρινάτ Αχμετσίν, ο οποίος θεωρείται από πολλούς στην Ουάσιγκτον εν ενεργεία πράκτορας της Μόσχας. Ο ίδιος πάντως διέψευσε τα δημοσιεύματα, επιμένοντας ότι είναι Αμερικανός πολίτης από το 2009 και πληρώνει κανονικά φόρους, έχοντας υποσχεθεί πίστη στις ΗΠΑ.

«Η παρουσία του κ. Τραμπ στο πλευρό μου διαμηνύει τη διαρκή φιλία των χωρών μας και επιθυμώ να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό. Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει. Ευχαριστώ την Αμερική για την επιλογή που έκανε πριν από 100 χρόνια», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του, μετά το τέλος της παρέλασης, αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην κεντρική εξέδρα πάνω σε στρατιωτικό τζιπ που περιστοιχιζόταν από μονάδα του ιππικού. Προηγουμένως, η σύζυγός του Μπριζίτ είχε υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, οι οποίοι έφτασαν στον χώρο της τελετής με ένα μαύρο σεντάν.

Στην καθιερωμένη παρέλαση συμμετείχαν 3.720 στρατιωτικοί, 211 στρατιωτικά οχήματα, 241 άλογα, 63 μαχητικά αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού ήταν οι ισχυροί συμβολισμοί των ιστορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυτικές δημοκρατίες. Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-16 πετούσαν δίπλα σε γαλλικά Rafale, παραπέμποντας στη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Μεταξύ των στρατευμάτων που παρήλασαν μπροστά από τους δύο ηγέτες ήταν και 145 Αμερικανοί στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν στολές εκστρατείας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενα γαλλικό άγημα έφερε σημαία με την επιγραφή «Φρεγάτα Λαφαγέτ», παραπέμποντας στο πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού που έλκει την ονομασία του από τον Γάλλο αριστοκράτη που πολέμησε στο πλευρό των Αμερικανών επαναστατών, στον απελευθερωτικό αγώνα τους εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή