Επίθεση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ – Aναζωπύρωση της έντασης

Επίθεση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ – Aναζωπύρωση της έντασης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τρεις ένοπλοι αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς κοντά σε έναν από τους ιερότερους τόπους στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια έπεσαν νεκροί από τα πυρά δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Ηταν ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια κοντά στο Αλ Ακσά και το Ορος του Ναού, τα δύο ιερά σύμβολα για μουσουλμάνους και Εβραίους αντίστοιχα. Οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν την περιοχή στους μουσουλμάνους, που συγκεντρώθηκαν για τις προσευχές της Παρασκευής, προκαλώντας την αντίδραση των Παλαιστινίων θρησκευτικών ηγετών.

Ο Παλαιστίνιος μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ, Μοχάμεντ Χουσεΐν, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αψηφήσουν την απαγόρευση και στη συνέχεια προσήχθη στις Αρχές. Οπως είπε ο γιος του, Ομάρ, στο Ασοσιέτεντ Πρες, η αστυνομία τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα της Παλιάς Πόλης. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και καταδίκασε τη φονική επίθεση με πυρά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Ο πρόεδρος δήλωσε πως απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει το επεισόδιο που σημειώθηκε στο Τέμενος αλ-Ακσα καθώς και πως απορρίπτει οποιαδήποτε βίαια επεισόδια από οποιαδήποτε πλευρά, ιδιαίτερα σε τόπους λατρείας», μετέδωσε το Wafa.

Ο Αμπάς ζήτησε από τον Νετανιάχου να τερματίσει τον αποκλεισμό του ιερού τόπου, όπου τρεις ένοπλοι Αραβες πολίτες του Ισραήλ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς και τραυμάτισαν έναν τρίτο, ενώ στη συνέχεια σκοτώθηκαν και οι ίδιοι από ισραηλινά πυρά. Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Αμπάς πως θα διατηρηθεί το status quo που ισχύει στο συγκρότημα και δίνει στους μουσουλμάνους αποκλειστικό δικαίωμα να προσεύχονται. Στο μεταξύ, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρες στη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Ντεϊσέχ στη διάρκεια μιας επιχείρησης συλλήψεων, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις «πυροβόλησαν εναντίον υπόπτων».

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2015, Παλαιστίνιοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 43 Ισραηλινούς, δύο επισκέπτες Αμερικανούς και ένα Βρετανό τουρίστα. Στο ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 254 Παλαιστινίους, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ισραηλινές αρχές, δράστες επιθέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή