«Αποκλεισμός» από την κηδεία του Λιου

«Αποκλεισμός» από την κηδεία του Λιου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επικεφαλής της επιτροπής Βραβείων Νομπέλ, Μπερίτ Ράις Αντερσεν, έκανε χθες γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές απέρριψαν το αίτημα για βίζα που κατέθεσε προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του βραβευμένου με Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό που απεβίωσε πρόσφατα. «Μου είπαν ότι το αίτημα για βίζα δεν ήταν συμπληρωμένο σωστά επειδή δεν είχα πρόσκληση από το πρόσωπο που επρόκειτο να επισκεφθώ. Οταν τους είπα ότι επρόκειτο να πάω σε μια κηδεία και ότι το άτομο αυτό πέθανε, μου ζήτησαν να δοκιμάσω κάποιον συγγενή του. Τους είπα ότι η γυναίκα του βρισκόταν στην απομόνωση. Επίσης μου είπαν ότι έπρεπε να έχω κλείσει ξενοδοχείο και εισιτήριο».

Ο πρώην πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, Τόρμπιορν Γιάγκλαντ, δικαιολόγησε σήμερα τη βράβευση του Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης το 2010.

«Η μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμβάλει στην ειρήνη», επεσήμανε ο Γιάγκλαντ που εξακολουθεί να είναι μέλος της Επιτροπής Νομπέλ στο Twitter. «Γι’ αυτό τον λόγο η επιτροπή της οποίας προήδρευα απένειμε το Νομπέλ Ειρήνης στον Λιου Σιάομπο», εξήγησε.

Ο 61χρονος Λιου, που πέθανε προχθές από καρκίνο στο ήπαρ, είχε βραβευθεί για «τη μακρά μη βίαιη μάχη του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Ο Λιου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Πεκίνο κατήγγειλε και πάλι τη βράβευση του Σιάομπο, εκτιμώντας ότι «το Νομπέλ Ειρήνης ήταν μια βλασφημία».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά η Επιτροπή Νομπέλ, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ δεν είναι γνωστό αν το tweet του Γιάγκλαντ έγινε σε απάντηση στις κινεζικές δηλώσεις.

Χθες, η επικεφαλής της νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, η οποία απονέμει τα βραβεία, είχε εκτιμήσει ότι η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον θάνατο του Λιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή