Ποδόσφαιρο: «Αγκάθια» για ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Ποδόσφαιρο: «Αγκάθια» για ΑΕΚ και Ολυμπιακό

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από πολλά χρόνια, αν οι ελληνικές ομάδες κληρώνονταν με ομάδες από χώρες όπως η Σερβία, το Ισραήλ ή το Αζερμπαϊτζάν, σχεδόν κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να σκεφτεί πιθανό αποκλεισμό. Δυστυχώς, τα χρόνια πέρασαν και το ελληνικό ποδόσφαιρο «πέτυχε» μια θεαματική πτώση, φέρνοντας οδυνηρούς αποκλεισμούς από ομάδες τις οποίες γνώριζαν μόνο οι… ειδικοί του στοιχήματος.

Χθες ήταν ημέρα κληρώσεων. Στον γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η κληρωτίδα έφερε αντιπάλους στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ που κάθε άλλο παρά βατοί μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν. Ο πρωταθλητής Ελλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν εκ των Παρτιζάν Βελιγραδίου ή Μπουντούτσνοστ από το Μαυροβούνιο, με τη σερβική ομάδα να έχει πάρει ισχυρό προβάδισμα με 2-0 στο πρώτο ματς. Η ομάδα που ιδρύθηκε από τον γιουγκοσλαβικό στρατό το 1945 και μισητή αντίπαλος του Ερυθρού Αστέρα, έχει στην τροπαιοθήκη της 27 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα. Με την Ευρώπη βέβαια δεν τα πάει και τόσο καλά, αφού η μόνη διάκρισή της βρίσκεται στη σεζόν 1965-66 όταν και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χάνοντας το τρόπαιο από τη Ρεάλ με 2-1. Η Παρτιζάν έχει νέο προπονητή, τον Μίροσλαβ Τζούκιτς, ενώ χρήζει προσοχής το επιθετικό δίδυμό της με τους Τζούρτζεβιτς, Λεονάρντο. Οι οπαδοί της είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς του ΠΑΟΚ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε πιθανή ελληνοσερβική αναμέτρηση… Στον αντίποδα, το αουτσάιντερ, Μπουντούτσνοστ, κατέκτησε μόλις το 3ο πρωτάθλημά της στα 92 χρόνια ύπαρξής της. Εχει αποδυναμωθεί και έχει νέο προπονητή τον Ντράγκαν Κάζιτς.

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη σαφώς πιο δυνατή ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία έχει φάει με… το κουτάλι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, διαθέτοντας εμπειρία σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η Ενωση δεν έχει κερδίσει ποτέ στη Ρωσία, αλλά μετρά δύο προκρίσεις εις βάρος ρωσικών ομάδων. Η ΤΣΣΚΑ έχει 10 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Ρωσίας και πέρυσι κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα. Εχει κατακτήσει μία φορά το Γιουρόπα Λιγκ το 2005, ενώ το 2010 έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Προπονητής της είναι ο Βίκτορ Γκοντσαρένκο και στο ρόστερ της υπάρχει ο παλιός γνώριμός μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, Μπιμπράς Νάτχο.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν το διήμερο 25-26 Ιουλίου και οι ρεβάνς στις 1 και 2 Αυγούστου.

Στο Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ μπορεί να χαμογελά διάπλατα, αφού η κληρωτίδα τού έστειλε την άπειρη και άσημη ουκρανική Ολιμπίκ Ντόνετσκ, η οποία μετρά μόλις 16 χρόνια ζωής. Με 12 αποχωρήσεις και ιδιαιτέρως νεανικό ρόστερ, η ομάδα του Ρομάν Σανζάρ τερμάτισε 4η στο ουκρανικό πρωτάθλημα και ευελπιστεί να κάνει τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στον «Δικέφαλο του Βορρά». Δύσκολα όμως…

Ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να πάρει… εκδίκηση από την Γκαμπάλα, την ομάδα που τον είχε αποκλείσει πριν από δύο χρόνια με δύο ισοπαλίες (0-0 και 2-2). Πώς θα συμβεί αυτό; Μόνο αν ο αζερικός σύλλογος κάνει την υπέρβαση και περάσει το εμπόδιο της πολωνικής Γιαγκελόνια μετά το 1-1 που έφεραν στο Μπακού. Ομάδα του στρατού και η Γιαγκελόνια έχασε τον τίτλο από τη Λέγκια στα πλέι οφ. Το 2010 είχε αποκλειστεί από τον Αρη στον ίδιο γύρο. Εχει νέο προπονητή, τον Ιρενέους Μάμροτ και θεωρείται μάλλον αποδυναμωμένη αφού έχασε τον ηγέτη της, τον Εσθονό χαφ Κονσταντίν Βασίλιεφ, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ πέρυσι, με 13 γκολ και πρώτος σε ασίστ με 12. Τη σεζόν 2008-09, εξαιτίας της συμμετοχής της σε σκάνδαλο των στημένων αγώνων, τιμωρήθηκε σε πρώτο βαθμό με υποβιβασμό, αλλά έκανε έφεση και η Επιτροπή Εφέσεων μετέτρεψε την ποινή σε αφαίρεση 10 βαθμών.

Η Γκαμπάλα μετρά 12 χρόνια ζωής και πέρυσι τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν. Προπονητής της ομάδας παραμένει ο Ρόμαν Χρίχορτσουκ, ο οποίος θα προσπαθήσει να τη βάλει για τρίτη φορά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Τέλος, ο Πανιώνιος, έχοντας το πλεονέκτημα του 2-0 επί της Γκόριτσα κι αν θεωρήσουμε ότι θα προκριθεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη Μακάμπι Τελ Αβίβ ή τη Ρέικιαβικ, με την ισραηλινή ομάδα να έχει το προβάδισμα στο πρώτο ματς με 3-1. Οι Ισραηλινοί έχασαν το πρωτάθλημα από τη Μακάμπι Μπερ Σεβά και μετρούν 111 χρόνια ζωής. Εχουν 21 πρωταθλήματα, 23 κύπελλα και προπονητή τον Τζόρντι Κρόιφ. Χωρίς ευρωπαϊκές διακρίσεις, έχουν αποκλείσει στο παρελθόν τόσο τον ΠΑΟΚ (2004) όσο και τον Παναθηναϊκό (2015). Η Ρέικιαβικ έχει 26 πρωταθλήματα Ισλανδίας και 13 κύπελλα, ενώ τερμάτισε πέρυσι τρίτη. Οι πρώτοι αγώνες του γ΄ προκριματικού γύρου θα διεξαχθούν την Πέμπτη 27 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί μία εβδομάδα αργότερα στις 3 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή