Τελεσίγραφο φαρμακοποιών Αττικής σε ΕΟΠΥΥ

Τελεσίγραφο φαρμακοποιών Αττικής σε ΕΟΠΥΥ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων σακχαρώδους διαβήτη, και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, απειλούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, εάν έως το τέλος Ιουλίου ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλήσει τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, για τις γνωματεύσεις-συνταγές αυτών των υλικών που εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία, από την 1η Αυγούστου οι φαρμακοποιοί της Αττικής, θα καταγγείλουν τη συλλογική σύμβαση, στο μέρος που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου 2017 υπεγράφη μεταξύ ιδιωτικών φαρμακείων και ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση για τη χορήγηση από τα φαρμακεία αναλώσιμων, υγειονομικών υλικών, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Με βάση τη σύμβαση, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα δωρεάν –όπως και τα φάρμακά τους– και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ενώ η σύμβαση προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, έως χθες δεν είχαν αποπληρωθεί ούτε καν οι συνταγές Ιανουαρίου 2017, παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό (9%) της δύναμης των φαρμακείων του Λεκανοπεδίου. «Εν ολίγοις, εξαναγκαζόμαστε από τον Οργανισμό σε πεντάμηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το κράτος, αφού για ψύλλου πήδημα περικόπτονται σωρηδόν συνταγές μας», τονίζουν και προσθέτουν «παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις πολλαπλές υποσχέσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για άμεση ομαλοποίηση των πληρωμών μας, ουδέν φαίνεται να αλλάζει».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής επισημαίνουν ότι έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στη συνέχιση της χορήγησης των προϊόντων αυτών. «Οι φαρμακοποιοί της Αττικής καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να τιμήσει έστω την ύστατη στιγμή την υπογραφή του, με την πλήρη εξόφληση των τριών πρώτων μηνών (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου) το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2017, όπως ορίζει η σύμβαση», σημειώνουν και καταλήγουν, «σε αντίθετη περίπτωση από 1ης Αυγούστου 2017 θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε αιφνιδίως σε καταγγελία της συλλογικής σύμβασης κατά το μέτρο που μας αφορά, καθώς και σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ μας των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, αρχής γενομένης από τις εκκρεμείς γνωματεύσεις Ιανουαρίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή