1 δισ. ευρώ άντλησε από το χρηματιστήριο η Play

1 δισ. ευρώ άντλησε από το χρηματιστήριο η Play

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άντληση 1 δισ. ευρώ εξασφάλισε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία. Η εταιρεία, που ελέγχεται από τον Ελληνα επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, προσέφερε κατά τη διαδικασία αρχικής διάθεσης μετοχών (IPO), που ολοκληρώθηκε 12 Ιουλίου, 121,6 εκατ. μετοχές της επιχείρησης, αντλώντας 4,4 δισ. πολωνικά ζλότι, περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών έκλεισε στα 36 ζλότι, περίπου 8,6 ευρώ, και ήταν στο κάτω όριο του εύρους τιμών που είχαν ορίσει οι σύμβουλοι-ανάδοχοι. Συγκεκριμένα, το εύρος τιμών είχε οριστεί σε 34 έως 44 ζλότι. Πάντως, η συγκεκριμένη διάθεση παραμένει η μεγαλύτερη σε αξία ιδιωτικής επιχείρησης για φέτος στην Πολωνία. Οι δύο αμέσως επόμενες διαθέσεις που έλαβαν ήδη χώρα στην Πολωνία ήταν της Alior Bank, ύψους 507 εκατ. ευρώ, και της Dino, αξίας 391 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, ιστορικά είναι είναι μία από τις μεγαλύτερες διαθέσεις (IPO) στην Πολωνία και σε ό,τι αφορά τον τηλεπικοινωνιακό τομέα συνιστά τη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2015.

«H Πολωνία αποδεικνύεται ότι είναι μία εξαιρετική χώρα, όπου κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μία επιχείρηση από την αρχή και να φτάσει να εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες», σχολίασε χθες ο επικεφαλής της Play Γιόργκεν Μπανγκ-Τζένσεν. «Με την είσοδό μας στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας», προσέθεσε, «συνεχίζουμε τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε εξαιρετική εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους μας».

Η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Play στο χρηματιστήριο θα είναι η 27η Ιουλίου (listing date).

Τα έσοδα από τη διάθεση θα δοθούν στη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης (περίπου 600 εκατ.), αλλά και ως μέρισμα στους μετόχους της (περίπου 400 εκατ.). Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στην Πολωνία, η Play έχει προσελκύσει 14,3 εκατ. συνδρομητές. H εταιρεία ελέγχεται από την ελληνική εταιρεία Olympia Group και την ισλανδική Novator Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή