Γερουσιαστές βάζουν φρένο στο σχέδιο Τραμπ

Γερουσιαστές βάζουν φρένο στο σχέδιο Τραμπ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών, ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι «θα θυμώσει πολύ» με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αν δεν καταφέρει να περάσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το νομοσχέδιο για αναίρεση και αντικατάσταση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της περίθαλψης υγείας (Obamacare). Ωστόσο, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Μακόνελ, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις διιστάμενες απόψεις συντηρητικών και μετριοπαθών γερουσιαστών του κόμματός του, δεν φαίνεται, για την ώρα, να έχει καλύτερη τύχη από το προηγούμενο. Hδη δύο γερουσιαστές απέρριψαν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο – η Σούζαν Κόλινς «από τα αριστερά», θεωρώντας ότι εκατομμύρια Αμερικανοί θα αποκλειστούν από τις υπηρεσίες υγείας, και ο Ραντ Πολ «από τα δεξιά», εκτιμώντας ότι δεν είναι τόσο «δημοσιονομικά υπεύθυνο» όσο θα ήθελε. Αν έστω και ένας επιπλέον Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε μάλλον θα μπει κι αυτό στο συρτάρι, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 52 έδρες σε σύνολο 100, ενώ και οι 48 Δημοκρατικοί γερουσιαστές αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

Aλλος ένας πονοκέφαλος περιμένει τον Τραμπ, άμα τη επιστροφή του από το Παρίσι, αναφορικά με το πολύκροτο διάταγμά του για τρίμηνη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Αν και το ανώτατο δικαστήριο, με προσωρινή απόφαση, κράτησε στη ζωή το διάταγμα, μετριάζοντάς το (εξαιρεί από την απαγόρευση στενούς συγγενείς), ο περιφερειακός δικαστής Ντέρεκ Γουότσον από τη Χαβάη έκρινε ότι πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από την απαγόρευση παππούδες, γιαγιάδες και άλλες κατηγορίες συγγενών. Η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο.

Τέλος, εξελίξεις αναμένονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις στο Ιράν, στο οποίο προστέθηκε διάταξη για επιβολή νέων μέτρων κατά της Ρωσίας. Ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόκερ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα περάσει, με κάποιες τροποποιήσεις και από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Τραμπ, ο οποίος δεν επιθυμεί να περιπλέξει περισσότερο τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή