Ενέργεια και ΣΔΙΤ στο στόχαστρο της «Ελλάκτωρ»

Ενέργεια και ΣΔΙΤ στο στόχαστρο της «Ελλάκτωρ»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχρηματοδοτούμενα έργα και ιδιωτικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση της διαχείρισης και συντήρησης της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο για τον όμιλο «Ελλάκτωρ» στο άμεσο μέλλον, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των επενδύσεων στους κλάδους της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. αιολική) και της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως επίσης και τις δραστηριότητες των μεταλλείων. Αυτές είναι οι βασικές πτυχές της στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει η διοίκηση, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες απώλειες από τον κλάδο των δημοσίων έργων, όπου η «πίτα» έχει περιοριστεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, χωρίς προοπτικές μεγέθυνσης, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, από τα σημαντικά έργα που θα διεκδικήσει ο όμιλος θα είναι και η κατασκευή και παραχώρηση εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας ζεύξης της Σαλαμίνας, έργο της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, το «παρών» θα δώσει ο όμιλος και σε άλλα μικρότερα έργα, τα οποία, όπως έχει αναφέρει ο κ. Δημ. Κούτρας, διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ», του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, μπορεί να μη συνεισφέρουν σημαντικά σε τζίρο, όσο στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον, πλην όμως δημιουργούν εμπειρία. Αναφορικά με τα κατασκευαστικά έργα του εξωτερικού, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση της σχετικής δραστηριότητας, προκειμένου να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα και η κερδοφορία.

Σημαντικά είναι τα σχέδια και στην αιολική ενέργεια, όπου η θυγατρική ΕΛΤΕΧ Ανεμος δρομολογεί επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ έως το 2019, με στόχο να αυξήσει την εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ σε 400 MW.

Πέραν των παραπάνω, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπου πέραν της ελληνικής αγοράς, δρομολογείται η επέκταση στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως επίσης και της αμερικανικής ηπείρου, τόσο στην Βόρεια Αμερική, όσο και στη Λατινική Αμερική. Επίσης, η εταιρεία προβλέπεται να διεκδικήσει πληθώρα έργων βιολογικών καθαρισμών στο εξωτερικό.

Στον τομέα του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων, η διοίκηση προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον, καθώς στο σύνολο της χώρας σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο πάνω από 50 νέες μονάδες, συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ και ετήσιας δυναμικότητας 2,5 εκατ. τόνων απορριμμάτων, δεδομένου ότι πάνω από το 85% των σκουπιδιών εξακολουθούν να θάβονται, πρακτική που εγκαταλείπεται πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή